FAKTA: Danmarks eksport til Kina overgår nu importen

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er i denne uge i Kina. Turen skal styrke de erhvervsmæssige og politiske bånd til verdens største vækstøkonomi.

Med på turen i verdens folkerigeste land er også klima-, energi- og bygnings-minister Rasmus Helveg Petersen (R) og miljøminister Kirsten Brosbøl (S). Her er et overblik over samhandlen mellem Kina og Danmark:

* For blot 20 år var de økonomiske forbindelser mellem Kina og Danmark ubetydelige. I det seneste årti er samhandlen med Kina inklusiv Hongkong imidlertid vokset, så den i 2013 udgjorde en samlet værdi på 106,8 milliarder kroner.

* Kina var i 2013 Danmarks sjette største samhandelspartner. Udviklingen er både drevet af Danmarks import af varer fra Kina samt eksporten af både varer og tjenester til Kina.

* Danmark havde i 2012 for første gang i nyere tid overskud på samhandelsbalancen med Kina. Overskuddet var i 2012 på én milliard kroner. I 2013 voksede det til 7,8 milliarder kroner.

* Det er især maskinindustrien, elektronikindustrien og nærings- og nydelsesindustrien, der eksporterer mange varer til Kina. Men også medicinalindustrien, den kemiske industri og gummi- og plastindustrien er blandt de store eksportører.

* Danmarks største eksportvaregruppe er huder, skind og pelsskind, som sidste år udgjorde 38,3 procent af den samlede danske vareeksport til Kina.

* Danmarks investeringer i Kina og Hongkong nåede i slutningen af 2012 61,4 milliarder kroner, hvilket næsten er en fordobling siden 2010.

* Omkring 500 danske virksomheder er nu etableret med kontorer og fabrikker i Kina. Stort set alle større danske virksomheder er aktive i Kina med egen produktion.

* På den baggrund er et forsigtigt bud, at mindst 250.000 kinesere er ansat hos danske virksomheder i Kina.

* De kinesiske investeringer er til gengæld væsentlig mindre. Kina og Hongkongs investeringer i Danmark var ved udgangen af 2012 på otte milliarder kroner.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip