FAKTA: Danske elever er gennemsnitlige læsere

* De danske skoleelever er tilsyneladende hverken værre eller bedre til at læse sammenlignet med gennemsnittet i Pisa-undersøgelsen. De danske elever fik et resultat i 2012 på 496 point på Pisa-skalaen, og det svarer til gennemsnittet i de deltagende OECD-lande.

* I forhold til de tidligere år er de danske resultater stort set uændrede. I 2000 fik de danske elever 497 point, faldende til 492 point i 2003 og så stigende til 494 point i 2006 og 495 point i 2009.

* Som en positiv nyhed tegner der sig en svag tendens til, at andelen af meget dårlige læsere - elever uden funktionelle læsekompetencer - er blevet mindre. I 2012 har 15 procent af eleverne meget svært ved at læse, mens det gjaldt 18 procent i 2000.

* Samtidig er gruppen af meget dygtige læsere blandt eleverne dog faldet en smule. De udgør fem procent i 2012, mens de andelen var otte procent i 2000.

* Piger scorer 31 point mere end drengene i læsetesten. Det er en markant forskel, der dog er mindre end OECD-gennemsnittet.

* Blandt de dårligste læsere er der næsten dobbelt så mange drenge som piger, mens der omvendt er dobbelt så mange piger i toppen som drenge.

* Hvis man sammenligner med de andre nordiske lande gælder det, at Finland, Sverige og Island er blevet signifikant dårligere, især over de seneste seks år.

* De fem øverste placeringer i læsning indtages af lande fra Sydøstasien med Shanghai i den absolutte top.

Kilde: Pisa 2012, Niels Egelund, KORA - Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip