FAKTA: Danskere om bord er uden betydning for retssag

Skrevet af admin

|

25/11/2013

Dagens topnyheder

Ni formodede pirater er varetægtsfængslet in absentia i Københavns Dommervagt for forsøg på at kapre det danske skib Torm Kansas 9. november i Det Indiske Ocean.

Selvom der ingen danskere var om bord, hvilket er muligt på grund af Dansk Internationalt Skibsregister, DIS, så kan Danmark retsforfølge de formodede pirater, da Torm Kansas sejler under dansk flag.

* DIS - Dansk Internationalt Skibsregister - blev etableret i 1982 med det formål blandt andet at sikre danske arbejdspladser om bord på skibene.

* Ansatte på skibe under DIS får nettoløn og betaler således ikke indkomstskat til det danske samfund. Skattebetalingen er en slags statsstøtte til rederierne.

* Oprindeligt skulle kaptajnen på et skib under DIS være dansk, men det krav er der slækket på, siden ordningen blev indført.

* Først blev kravet ændret fra, at kaptajnen skulle være dansk til, at han kunne være fra EU.

* I 2011 sikrede en lovændring, at op til 40 procent af skibene i DIS må have en kaptajn, der kommer fra lande udenfor EU og EØS-landene.

* I øjeblikket er det 15 procent af skibene i DIS, der har tilladelse til at ansætte kaptajner fra lande udenfor EU. I praksis betyder det, at et skib under DIS fra et dansk rederi ikke behøver at have en eneste dansker ansat.

* Et eksempel er det danske tankskib Torm Kansas fra rederiet Torm med hovedsæde i Hellerup. Det eneste danske på skibet er Dannebrog i skibets hæk. Efter at skibet blev angrebet af pirater i Det Indiske Ocean 9. november, blev det oplyst, at kaptajnen var inder.

* Rederiet Torm har på Ritzaus forespørgsel oplyst, at der ingen danskere er om bord på skibet. Heller ikke det danske skibs bevæbnede vagter, der affyrede varselsskud mod piraterne, er danskere.

Kilde: Søfartens Ledere og rederiet Torm.

/ritzau/