FAKTA: De blodige kampe i belgiske Ypres

Ypres er en lille belgisk by, hvor EU's stats- og regeringschefer torsdag begynder deres topmøde for at mindes, at det i juni er 100 år siden, at Første Verdenskrig begyndte.

Ypres og området omkring, Flanders Fields, var præget af særlig blodige kampe under krigen.

Læs her, hvad der egentlig skete.

* Første Verdenskrig begyndte 28. juni 1914, da den østrig-ungarske tronarving Franz Ferdinand blev skudt og dræbt i Sarajevo af den serbiske nationalist Gavrilo Princip.

* En måned senere erklærede Østrig-Ungarn krig mod nabolandet Serbien, og da det blev efterår 1914, var 19 lande viklet ind i konflikten. Danmark var neutral og holdt sig ude af den.

* 4. august 1914 erklærede Storbritannien Tyskland krig, fordi Tyskland, som var på Østrig-Ungarns side, havde invaderet Belgien, som Storbritannien havde en alliance med. Krigserklæringen førte til kampe i Belgien mellem Tyskland og de allierede.

* Tre af krigens hårdeste slag fandt sted i Ypres, som ligger i det område af Belgien, der hedder Flanders Fields. Det første fandt sted i efteråret 1914 og resulterede i omkring 250.000 dræbte på begge sider.

* Krigens vestfront gik fra den belgiske kyst til den schweiziske grænse lige forbi Ypres, som tyskerne flere gange prøvede at indtage.

* Det var i kampene i Ypres, at Tyskland - og siden også de allierede - første gang brugte sennepsgas, som brændte ofrene og gjorde dem blinde. Derfor er sennepsgas også kendt som Yperit.

* I 1920'erne blev der bygget 150 militære gravpladser til minde om de mange hundredetusinde soldater, som mistede livet i Flanders Fields ved Ypres.

* Valmuemarkerne omkring Ypres blev ifølge overleveringen farvet røde af de mange faldne soldaters blod. Den canadiske militærlæge John McCrae har i sit krigsdigt "In Flanders Fields" beskrevet, hvordan valmuerne spirede frem midt i ødelæggelserne.

* Da krigen sluttede i 1918, var i alt omkring ni millioner soldater blevet dræbt, heraf cirka en halv million i og omkring Ypres, der lå i ruiner.

Kilde: Flanders Fields Museum, AFP, dpa, tagesschau.de

/ritzau/

 

Dagens Gossip