FAKTA: De har meldt sig som præsidentkandidat i Fifa

Generalsekretær i Det Europæiske Fodboldforbund, Gianni Infantino, og præsidenten for Liberias Fodboldforbund, Musa Bility, blev de sidste til at melde sig ind i kampen om at blive ny præsident i Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), inden fristen udløb mandag aften.

Dermed består det endelige felt af otte kandidater, der skal kæmpe om at blive Fifas næste præsident. Valget finder sted 26. februar 2016.

Her er de otte kandidater:

* Prins Ali Bin Al Hussein

Den jordanske prins Ali forsøger igen at blive præsident i Fifa. Ved det seneste præsidentvalg i maj 2015 tabte den 39-årige jordaner til Sepp Blatter med 73 stemmer mod 133. Prinsen har siden 2001 været formand for Det Vestasiatiske Fodboldforbund (WAFF), som tæller 12 lande på og omkring Den Arabiske Halvø. Fra 2011 til 2015 var han vicepræsident i Fifa, men han trak sig efter valgnederlaget til Blatter og den efterfølgende uro omkring Fifa.

* David Nakhid

51-årige David Nakhid fra Trinidad og Tobago har også meldt sit kandidatur. Han har sagt, at han har opbakning fra fem lande, men han har ikke ønsket at sætte navn på dem. Tidligere har Nakhid erklæret sig som modstander af tidligere Fifa-vicepræsident Jack Warner, som nu er udelukket fra al fodbold på livstid. Som aktiv fodboldspiller nåede David Nakhid at spille i blandt andet Belgien, Schweiz og Sverige.

* Michel Platini

Det Europæiske Fodboldforbunds (Uefa) suspenderede præsident, Michel Platini, var på forhånd regnet som en stærk kandidat til præsidentposten i Fifa. Aktuelt lider franskmanden dog under at være suspenderet, fordi han har modtaget en mistænkelig pengeoverførsel i 2011 fra Fifa til en værdi af over 13 millioner kroner som følge af en "gentlemanaftale" med Sepp Blatter. Beløbet er angiveligt overført for noget arbejde i Fifa, som Platini lavede i perioden 1998-2002. Undersøgelserne af Platini forventes færdige i midten af november. Først derefter kan det afgøres, om han stadig er præsidentkandidat.

* Jerome Champagne

Som et europæisk alternativ til landsmanden Michel Platini meldte Jerome Champagne fredag 23. oktober sit kandidatur. Han var også kortvarigt kandidat ved præsidentvalget i 2015, men her trak han kandidaturet tilbage tre måneder inden valget på grund af manglende opbakning. Den 57-årige franskmand varetog i perioden 1999-2010 forskellige roller i Fifa.

* Tokyo Sexwale

Den 62-årige sydafrikanske forretningsmand har en fortid som politisk fange, blandt andre sammen med Nelson Mandela. Tokyo Sexwale har tidligere fået opbakning fra tyske Franz Beckenbauer, der har udtalt, at sydafrikaneren kan være et godt valg som Fifa-præsident.

* Salman Bin Ebrahim Al Khalifa

Præsidenten i Det Asiatiske Fodboldforbund (AFC) meldte sig søndag ind i kampen om at blive ny præsident i Fifa. Bahrain-sheiken leverede de nødvendige dokumenter til Fifas hovedkontor med støtte fra fem nationale forbund i Asien - blot én dag, før fristen udløb.

Manden fra Bahrain er kendt for at være en tæt allieret med Kuwaits sheik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, som er en magtfuld politiker i den internationale sportsverden og en nøglefigur i den olympiske bevægelse.

Khalifa stod oprindeligt bag Platinis kandidatur, inden Uefa-præsidenten blev suspenderet i 90 dage, hvilket ændrede situationen.

* Gianni Infantino

Generalsekretæren i Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) er Uefas plan B, efter at det er kommet frem, at spidskandidaten Michel Platini har modtaget en mistænkelig pengeoverførsel fra Sepp Blatter.

Den 45-årige advokat Infantino har været ansat i Uefa siden 2000 og har været generalsekretær gennem de seneste seks år.

Infantino har blandt andet været med til at implementere en Financial Fairplay-politik, der skal sikre en mere økonomisk bæredygtig udvikling inden for europæisk klubfodbold.

* Musa Bility

Præsidenten for Liberias Fodboldforbund meldte sig mandag som kandidat efter at have sikret sig opbakning fra de nødvendige fem medlemslande.

Bility har været chef for liberisk fodbold siden 2010 og går til valg på et program om, at Fifas fattigste medlemslande skal have en større del af den økonomiske kage.

Desuden lover Bility at arbejde for et mere åbent og transparent Fifa. Liberieren mener, at det er Afrikas tur til at lede verdensfodbolden.

/ritzau/

 

Dagens Gossip