Fakta: De nye sundhedskort

* Fra 1. august er det kun det blå sundhedskort, der gælder for rejser i EU. Dermed skal alle danskere have et nyt gult sundhedskort, hvor der ikke som i dag er anført på bagsiden, at kortet også gælder i udlandet.

* Formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, Ulla Astman (S), siger til Jyllands-Posten, at man ikke kan nå at trykke nye gule sundhedskort til alle danskere inden regelændringen træder i kraft.

* Det betyder, at der er en risiko for, at nogle danskere vil tage på ferie i udlandet efter 1. august i god tro om, at deres gamle gule sundhedskort dækker eventuel sygdom/uheld, selv om det ikke er tilfældet.

* Der laves en overgangsordning, så rejsende, som tager af sted inden 31. juli, vil være dækket af det gule kort fra afrejsedatoen og fire uger frem.

* Hidtil har det blå sundhedskort kun været nødvendigt ved rejser over en måned i EU eller ved job- og uddannelsesrejser.

* Med det blå sundhedskort er dækningen på samme vilkår, som gælder for offentligt sygeforsikrede i det pågældende land. Så betaler landets egne borgere eksempelvis tyve procent af regningen ved en hospitalsindlæggelse, så gælder det samme for den besøgende.

* Det blå sygesikringskort kan bestilles på borger.dk

* Det gule kort dækker i dag stort set alle udgifter til lægehjælp i EU, uanset om det pågældende land har egenbetaling eller ej. Fremover gælder det gule kort kun i Danmark.

/ritzau/

 

Dagens Gossip