FAKTA: De tre halshuggede gidsler

Den formodede henrettelse af briten David Haines formodes at være den tredje i en række, som ekstremister fra Islamisk Stat (IS) står bag.

Her er et kort overblik over de tre gidselhalshugninger, der alle er udført efter samme skabelon.

* James Foley (USA)

Videooptagelsen af journalisten James Foleys henrettelse blev offentliggjort 19. august. Han blev taget til fange i det nordlige Syrien i november 2012.

På videoen sidder Foley på knæ klædt i en orange fangedragt og har en sortklædt mand stående ved sin side med en kniv i hånden. Manden beskylder USA's præsident, Barack Obama, for at være skyldig i halshugningen på grund af USA's bombeangreb på IS i Irak.

- Ethvert forsøg fra dig, Obama, på at nægte muslimer deres ret til at leve sikkert under det islamiske kalifat vil resultere i blodsudgydelser fra dit folk, siger den hætteklædte mand.

Samtidig truer han med at dræbe en anden amerikaner, Steven Sotloff.

* Steven Sotloff (USA)

Steven Sotloff var ligeledes journalist, og nyheden om henrettelsen af ham kom frem 2. september. Proceduren i videoen er den samme som i optagelsen af James Foley. Sotloff blev bortført i Aleppo i Syrien sidste år.

- Jeg er tilbage, Obama, og jeg er tilbage på grund af din arrogante udenrigspolitik mod Islamisk Stat, siger den hætteklædte mand med britisk accent på videoen.

- Lige som dine missiler fortsætter med at ramme vores folk, sådan vil vores knive blive ved med at ramme halsen på dine folk, lyder det videre.

Videoen afsluttes med en dødstrussel mod briten David Haines.

* David Haines (Storbritannien)

Videoen af David Haines' henrettelse blev lagt på internettet 13. september. Britiske Haines havde blot været i Syrien i tre dage, da han i 2013 blev kidnappet. Det er endnu ikke slået fast, om videoen er ægte.

I optagelsen får Storbritanniens premierminister, David Cameron, skylden for den formodede henrettelse.

- Denne britiske mand betaler prisen for dine løfter, Cameron, om at bevæbne peshmergaer i kampen mod Islamisk Stat.

Den maskerede mand truer afslutningsvis med at dræbe Alan Henning, der ligeledes er britisk statsborger.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip