FAKTA: Den langvarige strid om Irans atomprogram

Vestlige stormagter og Israel mistænker Iran for at bruge sit atomprogram som skalkeskjul til at udvikle en atombombe. Præstestyret i Teheran fastholder, at programmet udelukkende tjener fredelige formål.

* Iran har tilsluttet sig den internationale ikke-atomspredningstraktat NPT, der skal forhindre udbredelsen af atomvåben.

* Atomstriden har stået på i et årti: Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, afslører i oktober 2003, at Iran har skjult sit uranberigelsesprogram for IAEA-inspektører i knap 20 år. Efter internationale forhandlinger accepterer Iran at indstille uranberigelsen.

* Siden har FN's Sikkerhedsråd ad flere omgang indført sanktioner over for præstestyret og prøvet at få Iran med på at stoppe berigelsen af uran.

* Også EU og USA har vedtaget skrappe sanktioner over for Iran for at tvinge landet til at samarbejde med IAEA og opgive planer om militær udnyttelse af atomteknologien.

* I oktober 2009 går Iran efter forhandlinger med de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet samt Tyskland og EU med til at sende lavtberiget uran til Rusland og Frankrig for at få det bearbejdet og sendt tilbage til en atomreaktor.

* Kort tid efter trækker Teheran tilsagnet tilbage og bebuder i stedet at opføre 10 nye atomanlæg til berigelse af uran.

* I februar 2010 begynder Iran at berige uran på et højere niveau. IAEA siger for første gang, at Iran aktivt forsøger at udvikle atomvåben.

* I sommeren samme år strammer FN, USA og EU nok engang sanktionerne mod Iran, som melder ud at være klar til forhandlinger uden forhåndsbetingelser, og en ny runde forhandlinger begynder i december samme år uden at nå frem til noget gennembrud.

* Iran indvier i september 2011 i Bushehr sit første atomkraftværk, der er bygget af Rusland.

* Samme år fastslår IAEA, at Irans atomprogram viser elementer, der er "relevante" for fremstillingen af atomvåben.

* Siden den tidligere atomforhandler Hassan Rouhani i 2013 afløste Mahmoud Ahmadinejad på præsidentposten i Teheran, har Iran i langt højere grad end tidligere rakt hånden ud mod forsoning med Vesten.

* Israel er yderst skeptisk over for det iranske kursskifte og mener, at Irans nye linje er hykleri og dækker over planer om at producere atomvåben.

* I 2013 blev parterne enige om en midlertidig aftale, som pålagde Iran at begrænse graden af atomberigelse til fem procent.

Kilder: De internationale nyhedsbureauer.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip