FAKTA: Derfor er gigantdæmningen i Irak så farlig

Mosul-dæmningen, som i øjeblikket er kampplads mellem jihadister fra Islamisk Stat (IS) på den ene side og kurdiske Peshmerga-styrker og irakiske sikkerhedsstyrker på den anden, er den største dæmning i Irak og strategisk vigtig i det krigshærgede land.

Der er mandag modstridende oplysninger om, hvem der har kontrol over dæmningen, selvom irakiske styrker flere gange har meldt om, at de har generobret stedet fra islamisterne, som overtog kontrollen 7. august.

Der er flere grunde til, at dæmningen er så vigtig:

* Dæmningen, som er bygget i 1984, giver vand og elektricitet til flere end en million mennesker.

* Den er tidligere kaldt "verdens farligste dæmning" af en gruppe amerikanske ingeniører, da der er alvorlige problemer med konstruktionen, der er bygget på en skrøbelig jordbund. Læk i bygningsværket skal overvåges konstant og lappes jævnligt.

* Kollapser konstruktionen, vil den sende en kolossal mur af vand - 20 meter høj - mod byen Mosul, hvor der bor omkring 1,7 millioner mennesker.

* Ud over produktion af elektricitet tilbageholder dæmningen 12 milliarder kubikmeter vand, der bruges som drikkevand og vanding i Nineveh-provinsen.

* Dæmningen er 3,4 kilometer lang og 113 meter høj.

* USA har investeret mere end 30 millioner dollar i vedligeholdelse og overvågning af dæmningen, siden amerikanerne invaderede Irak i 2003.

/ritzau/AFP

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip