FAKTA: Derfor er OSCE-observatører i Ukraine

* Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa er verdens største regionale sikkerhedsorganisation med 57 deltagende stater fra Europa, Centralasien og Nordamerika. OSCE's aktiviteter omfatter konfliktforebyggelse, krisestyring og økonomisk genopbygning.

* OSCE-missionen i Ukraine består af næsten 300 personer og kan udvides til 500.

* Gruppen af civile observatører blev udsendt 22. marts med støtte fra samtlige 57 medlemslande, deriblandt Rusland.

* Observatørerne skal være neutrale. De skal indsamle informationer om sikkerhedssituationen, undersøge konkrete hændelser samt etablere kontakt til og mægle mellem prorussiske grupper og lokale myndigheder.

* Missionen har hovedsæde i hovedstaden, Kijev, men er til stede stort set over hele landet og også i de østlige byer Donetsk og Lugansk.

* OSCE mistede i slutningen af maj forbindelse til fire observatører, der var på en rutinepatrulje øst for Donetsk. En af disse var dansker. Observatørerne blev frigivet fredag efter 32 dages fangenskab.

* Ligeledes i maj mistede OSCE kontakten til endnu en gruppe observatører på 11 personer, der var på vej til Dnipropetrovsk. Gruppen var kortvarigt tilbageholdt.

* Et andet hold med fire observatører og en ukrainsk sprogassistent blev tilbageholdt af bevæbnede mænd i byen Severodonetsk for over en måned siden. Gruppen er endnu ikke løsladt.

* Tidligere blev et tyskledet militært observatørhold taget til fange i Slavjansk 25. april og løsladt efter otte dage. Blandt disse observatører var også den danske chefsergent John Christensen.

* OSCE er også involveret i andre opgaver i Ukraine. Blandt andet er organisationen i gang med en mission, som skal danne overblik over overtrædelser af menneskerettigheder i landet, og der har også været valgobservatører af sted til præsidentvalget.

(Kilder: Udenrigsministeriet, dpa, AP og osce.org)

/ritzau/

 

Dagens Gossip