FAKTA: Derfor er OSCE-observatører i Ukraine

* Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa er verdens største regionale sikkerhedsorganisation med 57 deltagende stater fra Europa, Centralasien og Nordamerika. OSCE's aktiviteter omfatter konfliktforebyggelse, krisestyring og økonomisk genopbygning.

* OSCE-missionen i Ukraine består af næsten 300 personer og kan udvides til 500.

* Gruppen af civile observatører blev udsendt 22. marts med støtte fra samtlige 57 medlemslande, deriblandt Rusland.

* Observatørerne skal være neutrale. De skal indsamle informationer om sikkerhedssituationen, undersøge konkrete hændelser samt etablere kontakt til og mægle mellem prorussiske grupper og lokale myndigheder.

* Missionen har hovedsæde i hovedstaden, Kijev, men er til stede stort set over hele landet og også i de østlige byer Donetsk og Lugansk.

* OSCE mistede i slutningen af maj forbindelse til fire observatører, der var på en rutinepatrulje øst for Donetsk. En af disse var dansker. Observatørerne blev frigivet fredag efter 32 dages fangenskab.

* Ligeledes i maj mistede OSCE kontakten til endnu en gruppe observatører på 11 personer, der var på vej til Dnipropetrovsk. Gruppen var kortvarigt tilbageholdt.

* Et andet hold med fire observatører og en ukrainsk sprogassistent blev tilbageholdt af bevæbnede mænd i byen Severodonetsk for over en måned siden. Gruppen er endnu ikke løsladt.

* Tidligere blev et tyskledet militært observatørhold taget til fange i Slavjansk 25. april og løsladt efter otte dage. Blandt disse observatører var også den danske chefsergent John Christensen.

* OSCE er også involveret i andre opgaver i Ukraine. Blandt andet er organisationen i gang med en mission, som skal danne overblik over overtrædelser af menneskerettigheder i landet, og der har også været valgobservatører af sted til præsidentvalget.

(Kilder: Udenrigsministeriet, dpa, AP og osce.org)

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip