FAKTA: Derfor er OSCE-observatører til stede i Ukraine

* Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa OSCE er verdens største regionale sikkerhedsorganisation med 57 deltagende stater fra Europa, Centralasien og Nordamerika. Organisationens aktiviteter omfatter konfliktforebyggelse, krisestyring og økonomisk genopbygning.

* OSCE-missionen i Ukraine består af 282 personer og kan udvides til 500. Ifølge Udenrigsministeriet er der syv danskere blandt observatørerne i Ukraine.

* Gruppen af civile observatører blev udsendt 22. marts med støtte fra samtlige 57 medlemslande, deriblandt Rusland.

* Observatørerne skal være neutrale. De skal indsamle informationer om sikkerhedssituationen, undersøge konkrete hændelser samt etablere kontakt til og mægle mellem prorussiske grupper og lokale myndigheder.

* Missionen har hovedsæde i hovedstaden, Kijev, men er til stede stort set over hele landet og også i de østlige byer Donetsk og Lugansk.

* OSCE mistede mandag aften forbindelse til fire observatører fra denne mission, der var på en rutine-patrulje øst for Donetsk. En af disse er dansker. De tre andre er fra Tyrkiet, Schweiz og Estland.

* Tirsdag mistede OSCE kontakten til endnu en gruppe observatører på 11 personer, der var vest for Donetsk og på vej til Dnipropetrovsk. Her er ingen danskere i blandt.

* Tidligere blev et tyskledet observatørhold taget til fange i Slavjansk 25. april og løsladt efter otte dage. Blandt disse observatører var også den danske chefsergent John Christensen.

* OSCE er også involveret i andre opgaver i Ukraine. Blandt andet er organisationen i gang med en mission, som skal danne overblik over overtrædelser af menneskerettigheder i landet, og der har også været valgobservatører af sted til præsidentvalget i søndags.

(Kilder: Udenrigsministeriet, dpa, AP og osce.org)

/ritzau/

 

Dagens Gossip