FAKTA: Derfor er situationen så alvorlig i Irak

Den danske regering siger torsdag, at den er parat til at hjælpe USA med den humanitære operation i det nordlige Irak, hvor tusindvis af indbyggere er drevet på flugt, efter at den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat har erobret store områder.

Her er et overblik over, hvad det er, der gør situationen så alvorlig.

* FN vurderer, at situationen er så alvorlig, at den onsdag opgraderede den til det såkaldte niveau 3, som er det højeste katastrofeniveau, som organisationen opererer med.

* Islamisk Stat, der tidligere kaldte sig Isil, har erobret en lang række byer, militært isenkram, oliefelter og vigtig infrastruktur, som for eksempel Iraks største dæmning ved Mosul.

* FN vurderer, at 400.000 mennesker er blevet fordrevet fra deres hjem siden juni, hvor Isil, som det hed dengang, i stor stil kom ind i Irak over grænsen fra Syrien.

* Mange af flygtningene tilhører religiøse mindretal, herunder kristne, kurdere, muslimske grupper og yazidier, som Islamisk Stat betragter som djævletilbedere.

* Op mod 50.000 yazidier flygtede op i bjergene ved Sinjar, hvor de blev omringet af Islamisk Stat. De fleste er blevet reddet i sikkerhed, men der opholder sig stadig op mod 5000 på bjerget, vurderer Pentagon.

Der opholder sig fortsat et sted mellem fire og fem tusind personer fra det religiøse kurdiske yazidi-mindretal på Sinjar-bjerget i det nordlige Irak, oplyser USA's forsvarsministerium, Pentagon, ifølge AFP.

* Det vurderes af de amerikanske myndigheder, at der er omkring 10.000 krigere i Islamisk Stat. Mellem 3000 og 5000 af dem menes at være rejst til området fra andre dele af verden.

* USA indledte i sidste uge en militær luftoperation med kampfly og droner for at bryde Islamisk Stats fremmarch og redde tusindvis af civile, der er på flugt.

Kilde: FN, Washington Post.

/ritzau/

 

Dagens Gossip