FAKTA: Derfor holder EU-Parlamentet flyttedag

12 gange om året samles EU-Parlamentet i den franske by Strasbourg for at stemme om lovforslag, selvom det resten af tiden er i belgiske Bruxelles cirka 400 kilometer derfra.

Her er forklaringen på det, der populært kaldes EU-Parlamentets "rejsecirkus".

* Parlamentet har officielt hjemsted i Strasbourg, men EU-parlamentarikerne arbejder i Bruxelles størstedelen af året. Derudover er parlamentets sekretariat placeret i Luxembourg.

* Årsagen kan findes tilbage til 1952, da det europæiske kul- og stålfællesskab (EKSF) blev oprettet. Den gang blev institutionerne placeret i Luxembourg.

Europarådet havde allerede sit sæde i Strasbourg og tilbød sin plenarsal til møder i EKSF's fælles forsamling, som har udviklet sig til at blive EU-Parlamentet.

* Siden blev mange af de europæiske institutioners aktiviteter koncentreret i Bruxelles. Derfor besluttede EU-Parlamentet også at centrere mere af sit arbejde i den belgiske hovedstad.

* Tidligt i 1990'erne så ordningen ud som i dag. De politiske grupper i parlamentet mødtes i Bruxelles, hvor der også blev holdt møder i parlamentets udvalg. Parlamentets samlinger blev afholdt i Strasbourg.

* I 1997 blev det skrevet ind i EU-traktaten som et bilag - en protokol - hvor parlamentets hjemsted er:

"Europaparlamentet har hjemsted i Strasbourg og afholder dér de tolv månedlige plenarmøderækker, herunder også budgetmøderækken. Yderligere plenarmøderækker afholdes i Bruxelles. Europa-Parlamentets udvalg holder deres møder i Bruxelles. Europaparlamentets Generalsekretariat og dets tjenester er fortsat placeret i Luxembourg."

* Der skal en traktatændring til for at ændre på parlamentets månedlige flytninger. Ændringen kræver enighed blandt EU's 28 medlemsstater.

* Spørgsmålet om placeringen af EU-Parlamentet er et følsomt politisk emne. Det skyldes ikke mindst de økonomiske interesser, der er i, at have en EU-institution i sit land.

* Hver af de 12 gange om året, hvor parlamentet flytter mellem Strasbourg og Bruxelles, koster det omkring 10 millioner euro i ekstraudgifter. Det er over 840 millioner kroner om året.

Kilder: Folketingets EU-oplysning og EU-Parlamentet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip