FAKTA: Derfor sendes udenlandske fanger ikke hjem

Dansk Folkeparti foreslår, at udenlandske personer, som afsoner i danske fængsler, flyttes til nedlagte kaserner, inden de skal sendes hjem, i stedet for at tage dyre pladser op i fængslerne.

Grunden til, at de fængslede udlændinge ikke kan sendes tilbage til hjemlandet for at afsone med det samme, er blandt andet varigheden af deres fængselsdomme og forholdene i hjemlandet:

* Ifølge justitsministeriet er mere end en fjerdedel af de omkring 4000 indsatte eller varetægtsfængslede i Danmark udlændinge.

* Men indsatsen for at tilbagesende fængslede omfatter ikke varetægtsfængslede, fordi deres straffesag er under behandling.

* For udlændinge, der har fået en fængselsstraf, kan længden af straffen eller forholdene i fangens hjemland betyde, at det ikke er muligt at sende fangen til afsoning i hjemlandet.

* Hvis der er mindre end fire måneder til, at fangen skal prøveløslades, går man ikke i gang med sagsbehandlingerne for at få personen sendt hjem, da det er for kort tid. Derfor fokuserer man på udvisningsdømte fanger med længere fængselsdomme.

* Derfor er det kun mellem 60 og 80 sager, som løbende er under behandling af "Task Force Hjemsendelse", som Justitsministeriet har oprettet for at få sendt flere udenlandske fanger ud af landet.

* I de 60 til 80 sager har man anmodet fangens hjemland om at overtage afsoningen. Det kan ende med, at han eller hun sendes hjem, hvis altså hjemlandet accepterer det.

* Det kan tage flere år at få udenlandske myndigheder til at modtage de borgere, der er fængslet i Danmark. Danmark har fået samarbejdsaftaler med flere østeuropæiske lande, hvor mange af de fængslede er fra, om tilbagesendelserne.

* I 2013 sendte Danmark 34 fanger til afsoning i hjemlandet. Per 1. juli i år er 16 personer blevet sendt ud. I 2011 blev to personer sendt hjem.

Kilde: Justitsministeriet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip