FAKTA: Derfor sidder al-Khawaja fængslet i Bahrain

Dansk-bahraineren Abdulhadi al-Khawaja har i sidste uge indledt endnu en sultestrejke i det fængsel i Bahrain, som har siddet i siden 2011.

* 31. maj 2011 idømte en militærdomstol i Bahrain 21 oppositionsfolk fængselsstraffe for planer om at omstyrte kongedømmet i det sunnimuslimsk-styrede Bahrain. Otte af dem fik livstid. Heriblandt Abdulhadi al-Khawaja.

* Khawaja er mangeårig demokratiforkæmper og har tidligere været beskyttelseskoordinator for organisationen Front Line Defenders og er tidligere formand for Bahrain Centre for Human Rights.

* I Bahrain udpeger kongen premierministeren og medlemmer af overhuset og har blandt andet forbudt politiske partier.

* Khawaja er shiamuslim som flertallet af befolkningen i Bahrain, og han har sammen med andre aktivister boykottet parlamentet og indledt protester med krav om omfattende reformer.

* Abdulhadi al-Khawaja har ud over sit bahrainske statsborgerskab også dansk statsborgerskab, da han har opholdt sig 12 år i Danmark som flygtning.

* Dansk-bahraineren indledte en kontrolleret sultestrejke 8. februar 2012 i protest mod sin straf. Den varede i 110 dage.

* 30. april 2012 besluttede en appeldomstol, at en civil domstol skulle se på hans sag igen.

* 4. september 2012 stadfæstede den civile domstol hans livstidsdom, og 7. januar 2013 blev dommen så endeligt stadfæstet af landets højesteret. Styret har erkendt, at al-Khawaja har været udsat for tortur under fængslingen.

* Tidligere udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har tidligere anmodet myndighederne i Bahrain om at udlevere al-Khawaja til Danmark.

* Det bahrainske udenrigsministerium har imidlertid slået fast, at alle i Bahrain skal overholde landets love, og at intet andet land kan kræve en person udleveret - også selv om vedkommende ikke er bahrainsk statsborger.

* I slutningen af august 2014 indleder al-Khawaja endnu en sultestrejke.

* 1. september 2014 opfordrer Amnesty statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til at lægge pres på styret i Bahrain for at få udleveret ham til Danmark.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip