FAKTA: Derfor sidder al-Khawaja fængslet i Bahrain

Dansk-bahraineren Abdulhadi al-Khawaja har i sidste uge indledt endnu en sultestrejke i det fængsel i Bahrain, som har siddet i siden 2011.

* 31. maj 2011 idømte en militærdomstol i Bahrain 21 oppositionsfolk fængselsstraffe for planer om at omstyrte kongedømmet i det sunnimuslimsk-styrede Bahrain. Otte af dem fik livstid. Heriblandt Abdulhadi al-Khawaja.

* Khawaja er mangeårig demokratiforkæmper og har tidligere været beskyttelseskoordinator for organisationen Front Line Defenders og er tidligere formand for Bahrain Centre for Human Rights.

* I Bahrain udpeger kongen premierministeren og medlemmer af overhuset og har blandt andet forbudt politiske partier.

* Khawaja er shiamuslim som flertallet af befolkningen i Bahrain, og han har sammen med andre aktivister boykottet parlamentet og indledt protester med krav om omfattende reformer.

* Abdulhadi al-Khawaja har ud over sit bahrainske statsborgerskab også dansk statsborgerskab, da han har opholdt sig 12 år i Danmark som flygtning.

* Dansk-bahraineren indledte en kontrolleret sultestrejke 8. februar 2012 i protest mod sin straf. Den varede i 110 dage.

* 30. april 2012 besluttede en appeldomstol, at en civil domstol skulle se på hans sag igen.

* 4. september 2012 stadfæstede den civile domstol hans livstidsdom, og 7. januar 2013 blev dommen så endeligt stadfæstet af landets højesteret. Styret har erkendt, at al-Khawaja har været udsat for tortur under fængslingen.

* Tidligere udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har tidligere anmodet myndighederne i Bahrain om at udlevere al-Khawaja til Danmark.

* Det bahrainske udenrigsministerium har imidlertid slået fast, at alle i Bahrain skal overholde landets love, og at intet andet land kan kræve en person udleveret - også selv om vedkommende ikke er bahrainsk statsborger.

* I slutningen af august 2014 indleder al-Khawaja endnu en sultestrejke.

* 1. september 2014 opfordrer Amnesty statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til at lægge pres på styret i Bahrain for at få udleveret ham til Danmark.

/ritzau/

 

Dagens Gossip