FAKTA: Derfor står Løkke til ansvar for hovedbestyrelsen

Skrevet af admin

30/05/2014

Dagens topnyheder

Tirsdag aften skal Venstres hovedbestyrelse beslutte, om Lars Løkke Rasmussen kan fortsætte som partiets formand. Det sker, efter at partiets forretningsudvalg på et møde i sidste uge udtrykte fuld tillid til Løkke.

Ifølge Venstres vedtægter er det reelt kun på et ordinært eller ekstraordinært landsmøde, at formanden kan væltes, men udtrykker et af de to magtfulde organer i partiet mistillid til Løkke - eller er opbakningen ikke tilpas stor - kan han reelt ikke fortsætte.

Forretningsudvalget:

* Udvalget består af 24 medlemmer, som er nedsat af hovedbestyrelsen. Udvalget varetager partiets overordnede drift og økonomi, og det var derfor også det første sted, Løkkes seneste bilagssag skulle forklares for baglandet - altså de menige medlemmers - repræsentanter.

* Forretningsudvalget består af ledende figurer fra Christiansborg som partiformand Lars Løkke Rasmussen, gruppeformand Kristian Jensen og formanden for partiets økonomiudvalg, Claus Hjort Frederiksen.

* Dertil kommer ledende figurer fra organisationen, nemlig partisekretær Claus Søgaard-Richter og kasserer Nicolai Mallet.

* Derudover er der flere folkevalgte fra alle regioner i landet samt fremtrædende folk fra kommuner og regioner. Det drejer sig blandt andet om magtfulde folk som Peter Gæmelke, Martin Damm og Carl Holst.

* Mange af medlemmerne i forretningsudvalget er - qua deres positioner - tæt knyttet til ledelsen i Venstre.

Hovedbestyrelsen:

* Hovedbestyrelsen består af 132 personer, der skal varetage de vigtigste opgaver mellem de årlige landsmøder, eksempelvis tilrettelægge kampagner til folketingsvalgene.

* Langt de fleste af forretningsudvalgets medlemmer går igen i hovedbestyrelsen. Dog suppleres de af blandt andre politisk ordfører Inger Støjberg og sekretær for folketingsgruppen, Lars Christian Lilleholt.

* Dertil kommer, at formændene for kommuneforeningerne, samt formændene for de fem regionsbestyrelser er medlemmer.

* Hovedbestyrelsen har med sin sammensætning en langt tættere tilknytning til baglandet end forretningsudvalget, og derfor giver tirsdagens møde et mere reelt billede på, hvordan baglandet - og dermed de menige medlemmer - stiller sig til Lars Løkke Rasmussens formandskab.

/ritzau/