FAKTA: Derfor stemmer EU-lederne om toppost

admin

|

27/06/2014

Dagens topnyheder

Den 59-årige luxembourger Jean-Claude Juncker ventes senere fredag på et EU-topmøde nomineret til posten som formand for EU-Kommissionen.

De 11 mænd, der siden 1958 har siddet på den magtfulde post før ham, er alle udnævnt uden afstemning, da man altid har fundet et kompromis.

Den britiske premierminister, David Cameron, er så arg en modstander af hertugdømmets forhenværende regeringschef og hele processen omkring hans udnævnelse, at han er klar til for første gang at forlange en afstemning.

Afløseren for portugiseren José Manuel Barroso er den første kommissionsformand, der skal findes i henhold til nye regler i Lissabontraktaten fra 2009.

Før udpegede et kvalificeret flertal af stats- og regeringscheferne Det Europæiske Råds kandidat, som derpå skulle godkendes i Europaparlamentet.

Det nye i Lissabontraktatens artikel 17 er, at Det Europæiske Råd "efter hensyntagen til valget til Europaparlamentet og efter passende høringer" med kvalificeret flertal foreslår parlamentet en kandidat, som skal endeligt godkendes i parlamentet.

Den hemmelige afstemning i det nyvalgte parlament ventes 16. juli. Her har kandidaten brug for mindst 376 ud af de 751 stemmer.

På fredagens topmøde har Juncker brug for mindst 260 af de i alt 352 stemmer i rådet. Stemmerne skal komme fra et flertal af medlemslandene og desuden repræsentere mindst 62 procent af EU's samlede befolkning.

Stemmerne i rådet er fordelt på de 28 medlemslande alt efter deres befolkningers størrelse.

Kandidaten kan blokeres, hvis modstanderne kan samle mindst 93 stemmer imod.

Storbritannien råder ligesom Tyskland, Frankrig og Italien over 29 stemmer. Cameron ventes kun at have opbakning fra Ungarns premierminister, Viktor Órban, og hans 12 stemmer.

Danmark har med sine 5,4 millioner indbyggere syv stemmer i rådet.

(Kilder: EU-Oplysningen, dpa)

/ritzau/