FAKTA: Derfor venter Nationalbanken nu mindre vækst

Nationalbanken regner nu med en økonomisk vækst på 0,8 procent i 2014. Tilbage i juni regnede Nationalbanken med en vækst på 1,5 procent i år.

* Nationalbanken konstaterer, at der har været en afdæmpning i væksten hen over foråret. Der er fortsat en begrænset vækst i den globale økonomi, og fremgangen i økonomien har været svagere i første halvdel af året, end forventningen var i begyndelsen af året.

* Der har været fremgang i den amerikanske økonomi i første halvdel af året, mens økonomien udviklede sig svagere i euroområdet, hvilket blandt andet skyldes uroen i Ukraine.

* Det er især i de store lande som Tyskland, Italien og Frankrig, at økonomien har stået i stampe på det seneste. Særligt den svage udvikling i den tyske økonomi påvirker Danmark, fordi Tyskland er vores største eksportmarked.

* Nationalbanken peger dog på, at fremgangen på arbejdsmarkedet og husholdningernes indkomst tegner et mere positivt billede af økonomien, end hvis man ser alene på BNP-væksten.

* Fremadrettet er der en række usikkerhedsmomenter, der kan have betydning for den globale vækst og dermed også Danmark. Nationalbanken nævner blandt andet, at en forværring af situation i Ukraine, Irak og Syrien kan føre til stigende oliepriser, faldende handel og mindre risikovillighed, hvilket vil resultere i mindre vækst.

* Udsigterne for den danske økonomi de kommende år har dog overordnet ikke ændret sig det store i den seneste tid, vurderer Nationalbanken.

Kilde: Nationalbankens kvartalsoversigt, Dansk Erhverv.

/ritzau/

 

Dagens Gossip