FAKTA: Det bidrager Danmark med til Frontex

18/05/2015 18:15

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Danmark bidrager til overvågning af EU's ydre grænser ved at sende et Challenger-fly og op mod 13 personer til Middelhavet.

De seneste måneder er diskussionen om EU's flygtningeproblem blusset op på ny efter store tab i år. Foreløbig har flere end 1500 mistet livet.

EU overvejer en militær flådeoperation for at sænke smuglernes både, før kursen bliver sat mod Europa med migranterne som last. Grundet forsvarsforbeholdet kan Danmark ikke deltage.

Her kan du læse, hvad Danmark i øjeblikket stiller med til Frontex, Det Europæiske Grænseagentur:

* Foruden overvågningsflyet sender Danmark 12-13 mand. Desuden er der et tilbud om, at Beredskabsstyrelsen kan stille med køretøjer og kontorcontainere til brug på landjorden.

* I første omgang varer bidraget sammenlagt 40 dage, og det tilknyttes Triton, der er et særprogram, som patruljerer ved Italiens grænser.

* Danmark har i forvejen aftalt at bidrage med 22 personer, der skal deltage i Frontex-operationer i hele Middelhavsområdet.

* De 21 af de 22 skal samlet være af sted i cirka 790 dage. Det svarer til, at hver person har en gennemsnitlig udsendelsestid på knap 38 dage. De enkelte deltageres udsendelsesperioder er dog af varierende længde.

* 10 af de 21 personer forventes at deltage i Triton-operationen med i alt 350 dage svarende til en gennemsnitlig udsendelsestid på 35 dage.

* Triton blev sat i værk 1. november sidste år, da Italien lukkede sin egen eftersøgnings- og redningstjeneste Mare Nostrum i Middelhavet.

* Den 22. udsendte er daglig leder af Triton-operationen og udlånt af Rigspolitiet.

Kilder: Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet.

/ritzau/