FAKTA: Det bliver der sagt om frihandelsaftalen

Ikke overraskende får EU-Parlamentets anbefalinger til de igangværende forhandlinger om en frihandelsaftale med USA, TTIP, som er blevet stemt igennem onsdag, en blandet modtagelse.

Særligt et såkaldt ISDS-system til at løse uenigheder mellem stater og virksomheder høster kritik. I parlamentets endelige anbefalinger er det gamle ISDS-system skiftet ud med et nyt og reformeret system.

Her er et udpluk af reaktionerne:

* Jürgen Knirsch, handelsekspert hos Greenpeace:

- Parlamentet har forkludret sin position omkring ISDS og rodet med et system, som sætter virksomheders interesser før menneskers og miljøets.

- Resultatet er et klassisk eksempel på giftigt EU-sludder, som underminerer demokrati og ikke kommer til at stoppe den offentlige modstand mod TTIP.

* Margrete Auken, parlamentsmedlem for SF:

- Bernd Lange (ordføreren på resolutionen, red.) har på mange områder fået gode ting med, men i forhold til ISDS er socialdemokraterne gået i fælden.

- Kompromisset om ISDS er simpelthen for sølle. Nu kan EU-Kommissionen jo gøre, hvad den vil – og den er meget følgagtig overfor "big business".

* Rina Ronja Kari, parlamentsmedlem for Folkebevægelsen mod EU:

- Parlamentet har i dag sendt en håbløs TTIP-anbefaling, som kommissionen uden problemer kan bruge til at gå videre med aftalen uden at ændre kursen en eneste millimeter.

- I den nye anbefaling er ISDS skiftet ud med ISDS. Der er ikke ændret ved det oprindelige forslag. Socialdemokraterne vil forsøge at sælge det som en sejr, men det er et sminket lig.

* Ulla Tørnæs, parlamentsmedlem for Venstre:

- Nu har vi forhandlet en version af ISDS-mekanismen på plads, som imødekommer de forskellige krav fra Europa-Parlamentets partier, og det er jeg meget tilfreds med.

- Selvom udtalelsen ikke er perfekt i min optik, er jeg glad for at være en del af en gruppe (den liberale gruppe, Alde, red.), der har taget ansvar for at bringe forhandlingerne videre.

/ritzau/

 

Dagens Gossip