FAKTA: Det EU- og indvandrerkritiske parti Ukip

Fredag vandt det britiske parti Ukip sin anden plads nogensinde i Underhuset ved et suppleringsvalg i Rochester. Herunder kan du læse om partiet, der ser ud til at komme til at spille en markant rolle i britisk politik fremover:

* Det Britiske Uafhængighedsparti (Ukip) blev stiftet i 1993. Det er stærkt konservativt og beskrives ofte som populistisk.

* Ukip vil have Storbritannien helt ud af EU.

* Det vil bremse indvandringen til Storbritannien og har tidligere foreslået et femårigt stop for al indvandring.

* En af Ukip's grundlæggere er Nigel Farage, som i dag er partiets leder.

* I de første år var partiet en ubetydelig faktor i britisk politik, men gennembruddet kom ved valget til Europa-Parlamentet i 2004, hvor Ukip vandt 12 mandater. Ved EU-valget i 2009 blev det med 16,5 procent af stemmerne det næststørste parti. I 2014 blev partiet det største britiske parti i EU-Parlamentet.

* Det store gennembrud i national politik kom ved lokalvalget i 2013, hvor partiet trak næsten lige så mange stemmer som Det Konservative Parti og sikrede mange pladser i byrådene.

* Ved valget 9. oktober 2014 fik Ukip sin første folkevalgte plads i Underhuset i det britiske parlament. Kandidaten Douglas Carswell vandt overbevisende suppleringsvalget i Clacton-on-Sea med 60 procent af stemmerne.

* 21. september 2014 vandt Ukip endnu en plads i Underhuset med Mark Reckless' sejr i Rochester-kredsen.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip