FAKTA: Det foreslår Danmark at gøre mod Ukraine

Danmarks udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), medbringer i sin attachémappe en række forslag om sanktioner mod Ukraine, når han torsdag deltager i EU's hastemøde om situationen i Kijev.

* Sanktionerne skal ramme specifikke personer, som bærer det "direkte ansvar" for de voldsomme sammenstød, der har hærget den ukrainske hovedstad de seneste døgn.

* Sanktionsforslagene består ifølge ministeren af indrejseforbud og indefrysning af aktiver. Det vil sige, at navngivne personer bliver nægtet indrejse til de lande i EU, der går med i aftalen, og får indefrosset eksempelvis deres bankkonti.

* Der skal benyttes sanktioner mod enkelte personer for at undgå at ramme den brede befolkning. Derudover skal det holde døren åben for forhandling med EU, så Ukraine ikke tipper mere mod Rusland.

* De personer, der risikerer sanktioner, er som udgangspunkt folk på ledende poster med ansvar for blandt andet sikkerhedsstyrkerne. Martin Lidegaard kan ikke sætte navn på dem nu, men peger på ministre, politikere og oligarker som mulige mål.

* Bliver det vedtaget at indføre sanktionerne, vil det være EU's repræsentation i Kijev at udpege de personer, der skal rammes. Det vil formentlig tage et par dage for at sikre, at der er tale om de rigtige.

* Sanktionerne skal statuere et eksempel for at få vendt udviklingen til fredelige forhandlinger. Derudover skal de understrege, at "man er gået over stregen".

/ritzau/

 

Dagens Gossip