FAKTA: Det går fribyordningen ud på

Det skal ikke længere være muligt for forfulgte forfattere og journalister at leve en beskyttet tilværelse i Odense.

Ifølge TV2 Fyn vil Odense Kommune melde sig ud af fribyordningen. Kommunens By- og kulturudvalg er skuffet over, at Odense blot har huset en person i de fire år, man har været med i ordningen.

Medlem af By- og kulturudvalget i Odense, samt initiativtaget til ordningen, Alex Ahrendtsen (DF), fortæller, at flere forfattere har takket nej til at bo i Odense, hvilket også en af grundene til beslutningen.

Her er et overblik over, hvad fribyordningen går ud på:

* Foruden Odense er København, Aarhus, Frederiksberg og Fanø med i en støtteordning under Kulturministeriet for fribyer.

* Forfulgte forfattere og journalister sikres opholdstilladelse og understøttelse i to år. Det koster en kommune omkring en halv million kroner at huse en forfulgt person i en toårig periode. Kulturministeriet støtter med 300.000 kroner.

* Fribyerne er en international ordning under organisationen International Cities of Refuge Network (Icorn), der er stiftet i 2006. Omkring 30 andre byer er med i ordningen verden over.

* For at komme i betragtning skal forfatterne på International PEN's liste Writers in Prison der tæller over 700 forfattere.

* Forfatteren Salman Rushdie, der selv gik under jorden efter udgivelsen af "De Sataniske Vers", er en af medstifterne af Icorn.

* Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) banede i 2007 vejen for, at Danmark kunne få fribyer.

Kilde: Fribyer i Danmark

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip