FAKTA: Det går fribyordningen ud på

Det skal ikke længere være muligt for forfulgte forfattere og journalister at leve en beskyttet tilværelse i Odense.

Ifølge TV2 Fyn vil Odense Kommune melde sig ud af fribyordningen. Kommunens By- og kulturudvalg er skuffet over, at Odense blot har huset en person i de fire år, man har været med i ordningen.

Medlem af By- og kulturudvalget i Odense, samt initiativtaget til ordningen, Alex Ahrendtsen (DF), fortæller, at flere forfattere har takket nej til at bo i Odense, hvilket også en af grundene til beslutningen.

Her er et overblik over, hvad fribyordningen går ud på:

* Foruden Odense er København, Aarhus, Frederiksberg og Fanø med i en støtteordning under Kulturministeriet for fribyer.

* Forfulgte forfattere og journalister sikres opholdstilladelse og understøttelse i to år. Det koster en kommune omkring en halv million kroner at huse en forfulgt person i en toårig periode. Kulturministeriet støtter med 300.000 kroner.

* Fribyerne er en international ordning under organisationen International Cities of Refuge Network (Icorn), der er stiftet i 2006. Omkring 30 andre byer er med i ordningen verden over.

* For at komme i betragtning skal forfatterne på International PEN's liste Writers in Prison der tæller over 700 forfattere.

* Forfatteren Salman Rushdie, der selv gik under jorden efter udgivelsen af "De Sataniske Vers", er en af medstifterne af Icorn.

* Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) banede i 2007 vejen for, at Danmark kunne få fribyer.

Kilde: Fribyer i Danmark

/ritzau/

 

Dagens Gossip