FAKTA: Det gør vi krav på i FN

* Under navnet Rigsfællesskabets Kontinentalsokkelprojekt gør Danmark, Grønland og Færøerne i FN tilsammen krav på havbundsområder, der er 40 gange større end Danmark.

* Det nyeste krav indleveres mandag, og lyder på 895.000 kvadratkilometer havbund nord for Grønland - svarende til mere end 20 gange Danmarks størrelse.

* I forvejen har Danmark, Færøerne og Grønland indleveret fire andre krav på havbundsområder på tilsammen 873.000 kvadratkilometer.

* Kravene gælder kun havbunden, og hvad der måtte gemme sig i den og ikke vandsøjlen eller overfladen.

* Canada, Norge, Rusland og USA gør også krav på hver deres del af de 895.000 kvadratkilometer.

* Nordpolen er omfattet af området, fordi den ligger tæt ved den undersøiske hævning Lomonosov Ryggen, som forskerne mener, er en del af samme kontinentalsokkel som Grønland.

* Det er FN's Kommission for Kontinentalsoklens Grænser (CLCS), der behandler krav fra en kyststat, der grænser op til Det Arktiske Ocean.

* Kommissionen består af 21 eksperter inden for geologi, geofysik eller hydrografi.

* Kommissionen afgør kravene et efter et og starter med Ruslands.

* Det danske rigsfællesskabs krav forventes tidligst færdigbehandlet i år 2027.

* Kommissionen tager ikke stilling til, hvilket land der har ret til et område, som flere hævder retten til. Kun om det teknisk set er sammenhængende med landets kontinentalsokkel.

* Samlet har staten brugt omkring 300 millioner kroner på dataindsamling for at kunne retfærdiggøre sit krav.

Kilder: Udenrigsministeriet og Geus

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip