FAKTA: Det handler dagpenge-striden om

Helle Thorning-Schmidts (S) kontante udmelding i Berlingske søndag, om at regeringen ikke vil kigge på dagpengesystemet i de kommende finanslovforhandlinger, har medført skarp kritik fra både SF og Enhedslisten.

Læs her, hvad dagpenge-striden egentlig går ud på:

* Det var VK-regeringen, der sammen med de Radikale og Dansk Folkeparti i 2010 vedtog ændringerne af dagpengesystemer. Men det blev Socialdemokraterne, der sammen med De Radikale og SF stod for at gennemføre reformen.

* Reformen halverer dagpengeperioden fra fire til to år, og samtidig fordobler den længden af den periode, man skal være i arbejde for at genvinde retten til dagpenge fra 26 til 52 uger.

* Langt flere danskere, end det oprindeligt blev anslået, har mistet retten til dagpenge, og reformen har mødt skarp kritik. Blandt andet fra Socialdemokraternes tidligere formand Mogens Lykketoft, der i marts kaldte den det hidtil "mest brutale angreb på Den Danske Model".

* Både SF og Enhedslisten vil gerne have halveret genoptjeningsperioden, så den igen bliver på seks måneder som før reformen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip