FAKTA: Det her er skifergas

Aktivister fra miljøorganisationen Greenpeace er tirsdag kravlet op i et boretårn ved Dybvad i Nordjylland for at forsinke og forhindre boringer efter skifergas på stedet.

Herunder kan du læse om skifergas og planerne om at udvinde det i Danmark:

* Skifergas er en naturgas, som ikke findes i almindelige gaslommer, men i stedet er oplagret dybt nede i jorden i skiferformationer.

* Ved udvinding af skifergassen bruger man hydraulisk frakturering - såkaldt "fracking", der indebærer underjordiske sprængninger i skiferlagene og brug af kemikalier.

* Det har skabt stor lokal modstand i Frederikshavn Kommune, at byrådet den 25. juni 2014 stemte ja til prøveboringer efter skifergas.

* Der er udstedt licens til en prøveboring i Nordsjælland i et område, der omfatter 28 kommuner. I Allerød stemte et enigt byråd i september 2014 imidlertid nej til forsøgsboringer og fracking.

* Det franske energiselskab Totals efterforskningsboring i Dybvad ved Frederikshavn er endnu ikke begyndt, men ventes i gang her i foråret.

* Ifølge det franske energiselskab Total, som skal udføre de nordjyske boringer, er det muligt at beskytte grundvand og miljø med borerør og betonlag.

* En egentlig udvinding af skifergas i Nordjylland ligger formentlig syv til otte år ude i fremtiden.

* Ifølge Greenpeace kan danskerne ikke få oplysninger om, hvilke kemikalier der skal bruges i forbindelse med de nordjyske boringer efter skifergas.

* Den statsejede Nordsøfonden indgår med en ejerandel på 20 procent i Totals skifergasprojekt.

Kilder: Total, Frederikshavn Kommune, Danmarks Naturfredningsforening, Greenpeace

/ritzau/

 

Dagens Gossip