FAKTA: Det her er skifergas

Aktivister fra miljøorganisationen Greenpeace er tirsdag kravlet op i et boretårn ved Dybvad i Nordjylland for at forsinke og forhindre boringer efter skifergas på stedet.

Herunder kan du læse om skifergas og planerne om at udvinde det i Danmark:

* Skifergas er en naturgas, som ikke findes i almindelige gaslommer, men i stedet er oplagret dybt nede i jorden i skiferformationer.

* Ved udvinding af skifergassen bruger man hydraulisk frakturering - såkaldt "fracking", der indebærer underjordiske sprængninger i skiferlagene og brug af kemikalier.

* Det har skabt stor lokal modstand i Frederikshavn Kommune, at byrådet den 25. juni 2014 stemte ja til prøveboringer efter skifergas.

* Der er udstedt licens til en prøveboring i Nordsjælland i et område, der omfatter 28 kommuner. I Allerød stemte et enigt byråd i september 2014 imidlertid nej til forsøgsboringer og fracking.

* Det franske energiselskab Totals efterforskningsboring i Dybvad ved Frederikshavn er endnu ikke begyndt, men ventes i gang her i foråret.

* Ifølge det franske energiselskab Total, som skal udføre de nordjyske boringer, er det muligt at beskytte grundvand og miljø med borerør og betonlag.

* En egentlig udvinding af skifergas i Nordjylland ligger formentlig syv til otte år ude i fremtiden.

* Ifølge Greenpeace kan danskerne ikke få oplysninger om, hvilke kemikalier der skal bruges i forbindelse med de nordjyske boringer efter skifergas.

* Den statsejede Nordsøfonden indgår med en ejerandel på 20 procent i Totals skifergasprojekt.

Kilder: Total, Frederikshavn Kommune, Danmarks Naturfredningsforening, Greenpeace

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip