FAKTA: Det konkluderede kommission om Thornings skattesag

Et politisk flertal på Christiansborg vil ifølge Politiken give Venstres tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen en såkaldt næse på grund af hans rolle i behandlingen af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes mand, Stephen Kinnocks, skattesag.

Sagen er blevet gransket af en undersøgelseskommission. Se her, hvad Skattesagskommissionens opgave var, og hvad den konkluderede i sin rapport i november.

Kommissionen skulle undersøge to ting:

1) Hvem lækkede Helle Thorning-Schmidts skattepapirer til BT kort før valgkampen i 2011?

2) Har skatteminister Troels Lund Poulsen (V), hans særlig rådgiver Peter Arnfeldt, departementschef i Skatteministeriet Peter Loft eller andre forsøgt at påvirke afgørelsen af sagen og dermed begået magtfordrejning?

Lækagen:

* I forhold til lækagen besluttede kommissionen under afhøringerne, at journalister fra BT ikke havde pligt til at oplyse kilden til deres artikel. Derfor kunne kommissionen ikke finde frem til, hvem der lækkede Thornings skattepapirer. Troels Lund Poulsens tidligere særlige rådgiver Peter Arnfeldt var sigtet af politiet, men Arnfeldt blev frikendt af både politiet og kommissionen, som ikke fandt beviser for, at han stod bag lækket af den såkaldte agterskrivelse til BT.

* Kommissionen konkluderede, at "det er mest sandsynligt", at lækagen af skattepapirer til BT enten er sket fra en person i Skatteministeriet eller Skat København, eventuelt gennem en eller flere mellemmænd.

Magtfordrejning:

* Kommissionen fandt ikke bevis for magtfordrejning. Til gengæld kritiserede kommissionen en række embedsmænd for deres rolle i sagen.

* Kommissionen konkluderede i den forbindelse, at én embedsmand var gået for tæt på behandlingen af den konkrete skattesag, at to embedsmænd brød deres tavshedspligt, og at der blev afgivet urigtige oplysninger til Folketingets Ombudsmand.

Kilde: Beretning afgivet af Skattesagskommissionen

/ritzau/

 

Dagens Gossip