FAKTA: Det sagde Obama i tale til nationen

Følgende citater er nogle af de mest fremtrædende pointer fra den tale, som USA's præsident Barack Obama har holdt i Det Hvide Hus natten til torsdag. Her fremlagde han en del af sin strategi for at bekæmpe Islamisk Stat.

Om at bruge magt i Syrien:

- Jeg har gjort det klart, at vi vil jagte de terrorister, der truer vores land, hvor end de befinder sig. Det betyder, at jeg ikke vil tøve med at bruge magt mod Isil (Islamisk Stat, red.) i Syrien, såvel som i Irak.

Om at udvide luftangrebene i Irak:

- Sammen med den irakiske regering vil vi udvide vores indsats til ikke bare at beskytte amerikanere og yde en humanitær indsats, men også at ramme Isil, når de irakiske styrker går i offensiven.

Om at ødelægge Islamisk Stat:

- Vores mål er klart: Vil vil nedbryde og til sidst ødelægge Isil gennem en omfattende og vedvarende anti-terrorisme-strategi.

Om koalitionen bag kampen mod IS:

- I aften, med en ny irakisk regering på plads, og efter konsultationer med vores allierede i udlandet og med Kongressen herhjemme, kan jeg fortælle, at USA vil stå i spidsen for en bred koalition, der skal fjerne denne terrortrussel.

Om USA-soldater på irakisk jord:

- Det amerikanske folk må forstå, at denne indsats vil være anderledes end krigene i Irak og Afghanistan: Den vil ikke involvere amerikanske soldater i kamp på udenlandsk jord.

Om at hjælpe den syriske opposition:

- I Syrien vil vi øge vores militære støtte til den syriske opposition. I aften beder jeg Kongressen om at give de fornødne ressourcer til at træne og udruste disse krigere.

Om at sende flere militærrådgivere i Irak:

- Vi vil sende yderligere 475 militærrådgivere til Irak. Som jeg sagde før, skal disse amerikanske soldater ikke i kamp - vi vil ikke trækkes ind i endnu en landkrig i Irak.

Om Islamisk Stat:

- Lad mig slå to ting fast. Isil er ikke islamisk. Ingen religion tillader drab på uskyldige, og de fleste af Isils ofre har været muslimer. For det andet er Isil ikke nogen stat. Isil er en terrororganisation, ganske enkelt. Og den har ingen andre mål end at dræbe dem, der står i vejen for den.

Om Islamisk Stats brutalitet:

- I en region, der har oplevet så store blodsudgydelser, topper disse terrorister alt andet i brutalitet. De henretter fanger. De dræber børn. De tager kvinder som slaver, som de voldtager og tvangsgifter. De truer religiøse mindretal med folkemord.

Om den stigende trussel:

- Hvis ikke de bliver holdt i skak, vil disse terrorister udgøre en stigende trussel mod regionen - og mod USA.

Om at tage ansvar i verden:

- Som amerikanere tager vi gerne ansvaret for at stå i spidsen. Fra Europa til Asien - fra de fjerneste egne af Afrika til de krigshærgede hovedstæder i Mellemøsten - står vi (USA, red.) for frihed, retfærdighed og værdighed. Jeg beder om jeres støtte til at føre dette lederskab videre.

/ritzau/

 

Dagens Gossip