FAKTA: Det siger beslutningsforslag om Hercules-fly

Ifølge regeringens beslutningsforslag, som Folketinget hastebehandler onsdag, har FN hidtil afvist at bruge militærfly som det danske C 130 Hercules til at transportere nødhjælp til Irak. Derfor hedder det i beslutningsforslaget:

- Opgaverne inkluderer som udgangspunkt transport af personel, våben, ammunition, materiel og forsyninger til de irakiske og kurdiske styrker samt øvrige samarbejdspartnere.

- Flyet vil ligeledes kunne transportere nødhjælp, men FN har hidtil afvist at benytte militærfly hertil i den givne situation, står der i beslutningsforslaget.

Af forslaget fremgår det altså, at nødhjælp bliver sekundær for flyet med op til 55 personer inklusiv logistikhold, forbindelsesofficerer og eventuelt et mindre sikringshold, som ledsager flyet.

Det kan ikke udelukkes, at det kommer til "anvendelse af militære magtmidler" i aktionen, hvor flyet indgår. Flyet får kun mandat til at anvende magt i selvforsvar.

Det fremgår af sikkerhedsvurderingen fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Selv om flyet efter planen ikke indgår i kampopgaver, er der en reel trussel.

FE vurderer, at truslen fra indirekte og direkte beskydning er "høj" i områder med kamphandlinger. I områder, hvor der ikke foregår kamphandlinger, vurderes truslen om beskydning som "middel".

Regeringen lagde først op til, at flyet skulle transportere nødhjælp til tusinder af flygtninge efter Islamisk Stats (IS) brutale fremmarch i Nordirak.

På et møde i Udenrigspolitisk Nævn torsdag oplyste regeringen, at Danmark også vil lade flyet transportere våben og ammunition til de kurdiske og irakiske styrker, som kæmper mod Islamisk Stat.

På mødet fik udenrigsminister Martin Lidegaard (R) støtte fra alle partier undtaget Enhedslisten, der først sagde ja søndag efter sit hovedbestyrelsesmøde.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip