FAKTA: Det siger de om psykiatriaftalen

Regeringen, Dansk Folkeparti, Venstre, De Konservative og SF er blevet enige om at afsætte 2,2 milliarder kroner til psykiatrien i en ny aftale. Det er 600 millioner kroner mere end i regeringens oprindelige udspil.

Her er reaktionerne på psykiatriaftalen:

* Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd

- Vi er specielt glade for, at aftalen betyder et generelt kompetenceløft af personalet i psykiatrien, blandt andet i form af flere specialuddannede sygeplejersker. Kompetenceløftet vil på sigt utvivlsomt reducere brugen af bæltefiksering og tvangsmedicinering.

* Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen

- Igen og igen har Lægeforeningen igennem de seneste år peget på, at et kapacitetsløft til psykiatrien er helt afgørende, hvis psykiatriske patienter skal ligestilles med andre patienter. Derfor glæder vi os over, at politikerne nu for alvor giver psykiatrien et økonomisk løft.

* Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter

- Aftalen betyder, at færre patienter fremover bliver bæltefikseret eller låst inde. Det er også godt nyt for personalet. Situationer, der ender i tvang, er ubehagelige og potentielt farlige for både patienter og ansatte.

* Anne Lindhardt, formand for Psykiatrifonden

- Vi er glade for, at børne- og ungepsykiatri er blevet tilgodeset, selvom det er et mindre beløb. Men det er vigtigt, at området styrkes, og at det virker forebyggende for at kunne fastholde børn og unge i skolesystemet.

* Thorstein Theilgaard, generalsekretær i foreningen Bedre Psykiatri

- Vi anerkender og er fuldt ud begejstret for, at der sendes penge ind i psykiatrien, men vi må også bare sige, at politikernes opgave endnu ikke er færdig.

* Marianne Kryger, formand for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab i Danmark

- Pengene falder på et fagområde, der i årtier har været sendt på tvungen ørkenvandring. Så den 20. juni er en god dag – både for dansk psykiatri, men først og fremmest for de mange tusind børn og unge, der er ramt af psykisk sygdom. Og for deres pårørende.

* Sundhedsminister Nick Hækkerup (S)

- Hvis man spørger, hvad den her plan cirka kan svare til af nye ansættelser i psykiatrien, så vil det på landsplan svare til, at der bliver ansat i omegnen af 500 nye folk.

* Bent Hansen (S), Danske Regioners formand

- Satspuljemidlerne gør os i stand til at tilbyde en bedre og mere fleksibel ambulant behandling, bedre fysiske rammer og opkvalificering af vores medarbejdere. Alt i alt en rigtig god dag for psykiatrien.

/ritzau/

 

Dagens Gossip