FAKTA: Det siger de på Holocaust-dagen

Den sovjetiske hær befriede den 27. januar 1945 den nazistiske koncentrationslejr Auschwitz-Birkenau i det nuværende Polen.

70-års-dagen for befrielse er markeret med ceremonier og arrangementer mange steder, herunder i Oswiecim, som Auschwitz hedder i dag, Paris og Berlin. Omkring 50 stats- og regeringschefer overværede den officielle ceremoni i den tidligere lejr nær Krakow.

* Celina Biniaz, der er overlevende fra rædslerne i Auschwitz, og som var tilbage i lejren, der er i dag er museum og mindesmærke, på 70-års-dagen:

- Jeg håber sådan, at de vil løse det problem i Mellemøsten, for jeg tror, at det har en afgørende indflydelse på det, der sker med antisemitisme over hele Europa.

* David Wisnia, 88-årig overlevende fra Auschwitz:

- Jeg beder til Gud om, at vi som mennesker er i stand til at lære af det.

* Tysklands forbundspræsident, Joachim Gauck, i Forbundsdagen i Berlin inden afrejsen til Polen:

- Der er ingen tysk identitet uden Auschwitz. Det tilhører dette lands historie.

Frankrigs præsident, François Hollande, ved en ceremoni i Paris, inden han rejste til højtideligheden i Oswiecim.

- I, franskmænd af jødisk tro, jeres plads er her, i jeres hjem. Frankrig er jeres land.

* USA's præsident, Barack Obama, i en erklæring, hvor han henviser til terrorangrebet i Paris tidligere i januar, da fire jøder i et jødisk supermarked var blandt de 17 dræbte.

- En smertelig påmindelse om vor forpligtelse til at fordømme og bekæmpe den voksende antisemitisme i alle dens former, herunder benægtelse eller ligegyldighed over for Holocaust.

Kilder: AFP, Reuters, dpa

/ritzau/

 

Dagens Gossip