FAKTA: Det siger EU-lederne om aflytning og migration

Efter to dages topmøde for EU's stats- og regeringschefer er toplederne fredag eftermiddag gået hver til sit.

Se reaktionerne på de to store emner, nemlig ulykkerne ved Lampedusa og USA's aflytning af europæere:

* Angela Merkel, Tysklands forbundskansler, om, hvorvidt hun nu har slukket mobilen eller er bange for yderligere aflytning:

- Jeg har ikke ændret min måde at kommunikere på. Jeg har en konsistent logik, hvad angår mine samtaler, og derfor tror jeg, at alle, der taler med mig, grundlæggende hører det samme.

* Angela Merkel om forholdet til USA:

- Venskabet og partnerskabet mellem USA og de europæiske medlemslande, heriblandt Tyskland, er jo ikke nogen ensrettet gade. Vi har brug for dette. Men der findes også gode grunde til, at USA har brug for venner ude i verden.

* François Hollande, Frankrigs præsident, om aflytning:

Den gode opførsels første regel lyder: Man overvåger og kontrollerer ikke mobiltelefoner fra folk, som man møder på internationale topmøder.

* Jyrki Katainen, Finlands statsminister, om aflytning:

- Vi bliver nødt til at få klarhed over, hvad der er sket, og vi skal også have en garanti for, at det ikke sker igen, såfremt det har fundet sted.

* Elio Di Rupo, Belgiens premierminister, om aflytning:

- Fakta er fakta. Vi kan ikke acceptere denne systematiske overvågning, hvad end det så måtte være. Vi er nødt til at gøre noget, og jeg kan ikke forestille mig tiltag på nationalt niveau. Der skal europæiske tiltag til.

* Fredrik Reinfeldt, Sveriges statsminister, om aflytning:

- Vores kapacitet til at søge denne type information er for at forhindre terrorisme, kriminelle aktiviteter og risiko for for krig. Det bør stå klart. Det bør ikke blive brugt til at lytte til hinandens folkevalgte ledere.

* Helle Thorning-Schmidt (S), Danmarks statsminister, om migration:

- Både jeg selv og mine kolleger i Det Europæiske Råd er optaget af, hvordan vi kan hindre den slags tragedier. Det er ikke noget, der kan gøres med et snuptag.

* Martin Schulz, Europaparlamentets formand, om migration:

- Europa kan hverken redde eller tage imod hele verden. Men vi er verdens rigeste kontinent og må derfor gøre mere, især hvis vi arbejder sammen, finder løsninger sammen og tager ansvar sammen.

* José Manuel Barroso, EU-Kommissionens formand, om Lampedusa:

- Det var nok den grundigste, politiske diskussion, vi havde på dette topmøde. Omfanget af de menneskelige tragedier i Middelhavet betyder, at vi skal handle nu. EU kan ikke acceptere, at tusindvis af mennesker dør ved vores grænser.

/ritzau/

 

Dagens Gossip