FAKTA: Det siger EU-lederne om Thorning og jobkabalen

Præsidenter, premierministre og statsministre fra de 28 EU-lande er onsdag aften samlet til topmøde i Bruxelles med henblik på at sætte navn på, hvem de vil have til at beklæde en række topposter i EU.

Flere af lederne bliver ved ankomsten til rådsbygningen spurgt til deres forventninger til, om det vil lykkes at enes om hele jobpakken med udenrigschef, EU-præsident og ny fast formand for eurogruppen.

Flere bliver også spurgt direkte til, hvad de mener om statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) som mulig kandidat til jobbet som EU-præsident.

* Frankrigs præsident, François Hollande:

- Det handler mindre om personen end om politikken (...), og det er den slags overvejelser, der vil være afgørende for min beslutning.

* Tyslands forbundskansler, Angela Merkel:

- Det kan meget vel være, at vi kun får en første diskussion, og at vi ikke træffer beslutninger i dag. Hvis vi beslutter os, så ønsker jeg, at vi får afklaret de udestående spørgsmål på omfattende vis. Jeg tror egentlig ikke, at det lykkes i dag. Men vi får se.

* Kroatiens premierminister, Zoran Milanovic, om Helle Thorning-Schmidt:

- Jeg har et ret positivt billede af hende, men hun har endnu ikke meldt sig som kandidat. Men i princippet har jeg det fint med hende. Hun er fra min politiske gruppe, og hun kan løfte opgaven.

* Dalia Grybauskaite, Litauens præsident, om Helle Thorning-Schmidt:

- Hun er altid velkommen. Vi vi altid støtte vores naboer.

* Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt, om Helle Thorning-Schmidt og om de forskellige politiske, geografiske og kønsmæssige balancer, der skal findes.

- I spørger ofte til kandidater, som faktisk ikke er præsenteret som kandidater, og som er siddende premierministre og udenrigsministre. Jeg forstår og respekterer til fulde, at de ikke stiller sig frem som kandidater, hvis ikke man kan sige med sikkerhed, at de faktisk kan blive valgt.

- Kønsspørgsmålet er meget vigtigt. Du taler her med en statsminister, som har haft kvindelige kommissærer i 20 år, så vi har faktisk gjort det, som alle andre taler om.

* Europaparlamentets formand, Martin Schulz (Tyskland):

- Jeg kan ikke deltage i beslutningen - men hvis jeg kunne, ville jeg vælge Thorning-Schmidt.

- Helle Thorning-Schmidt er en god veninde, og vi har arbejdet sammen i mange år i Europaparlamentet. Helle Thorning-Schmidt er en fremragende statsminister med stor international erfaring.

- Jeg har lært hende at kende som kollega i Europaparlamentet som en klar og meget tough kvinde - men også som en, der altid er klar til kompromis, og det er kvaliteter, en rådsformand har brug for.

/ritzau/

 

Dagens Gossip