FAKTA: Det siger EU-lederne ved topmøde-middag

Det nyligt overståede europaparlamentsvalg, og hvad det skal betyde for valget af den nye formand for EU-Kommissionen, står øverst på dagsordenen over en middagssnak tirsdag aften blandt EU's stats- og regeringschefer i Bruxelles.

Tirsdag formiddag enedes lederne af de politiske grupper i EU-Parlamentet om at give det konservative EPP's spidskandidat, Jean-Claude Juncker, førsteretten til at prøve at samle flertal bag sig i parlamentet.

Det er planen, at de 28 ledere over topmødemiddagen skal give EU-præsident Herman Van Rompuy mandat til at tage hul på forsøget med at finde en kandidat, der kan få bred støtte både i medlemslandene og i parlamentet.

Her er nogle af stats- og regeringschefernes meldinger på vej ind til den uformelle topmødemiddag:

* Helle Thorning-Schmidt (S), Danmarks statsminister:

- Der er to kandidater, som har været nævnt. Det er Martin Schulz, og det er Jean-Claude Juncker. Jeg har arbejdet sammen med begge mange år og kender dem godt. Men jeg vil ikke tage stilling til navnene i aften.

* Angela Merkel, Tysklands forbundskansler:

- Jean-Claude Juncker er vores (EPP's, red.) ledende kandidat, og vi vil diskutere i dag, hvordan vi skal føre konsultationer med Europaparlamentet.

* Fredrik Reinfeldt, Sveriges statsminister:

- Jeg har helt fra begyndelsen ikke støttet idéen om at udpege spidskandidater, da det diskvalificerer mange mennesker fra at stille op. Jeg vil gerne gøre det klart, at i aften er begyndelsen på processen, ikke slutningen.

* Viktor Orbán, Ungarns premierminister:

- Jeg har ikke noget personligt imod ham (Jean-Claude Juncker, red.), men vi diskuterer proceduren nu. Der er ikke nogen automatisk sammenhæng mellem udfaldet af europaparlamentsvalget og nomineringen.

* Enda Kenny, Irlands premierminister:

- Vi (EPP, red.) har haft en konkurrence og et valg og har nomineret Jean-Claude Juncker som vores kandidat. Nu er EPP blevet den største gruppe i det nye parlament, så Juncker har en stærk position i forhold til at begynde forhandlinger.

Kilde: www.europeanvoice.com.

/ritzau/

 

Dagens Gossip