FAKTA: Det siger Janukovitj efter sin flugt

Den væltede ukrainske præsident, Viktor Janukovitj, har torsdag udsendt en erklæring, efter at han i næsten en uge har været på flugt og forholdt sig tavs.

I erklæringen siger Janukovitj blandt andet:

- Jeg, Viktor Fedorovitj Janukovitj, henvender mig til det ukrainske folk. Jeg betragter fortsat mig selv som værende det legitime overhoved for den ukrainske stat, valgt ved frie afstemninger af ukrainske borgere.

- Ekstremisme hersker i gaderne i mange byer i vort land. Der har været trusler om repressalier imod mig og mine allierede.

- Jeg er nødsaget til at bede den russiske føderation om at sørge for min personlige sikkerhed fra ekstremisters handlinger.

- Desværre har intet af det, der sker i Ukraines parlament, lovlig karakter. Beslutninger, som er taget af parlamentet i mit fravær og mens mange medlemmer af Regionspartiet og andre fraktioner, som føler sig truet, og hvoraf nogle er ofre for fysisk vold og har måttet forlade Ukraine, er ulovlige.

- I denne situation erklærer jeg min beslutning om at kæmpe til enden for implementeringen af en vigtig kompromisaftale, der skal bringe Ukraine ud af denne dybe politiske krise.

- Jeg appellerer til, at Ukraine vender tilbage til at følge forfatningen.

- Jeg, som præsident, har ikke ladet de væbnede styrker blande sig i de interne politiske begivenheder, og jeg siger det samme nu. I det tilfælde, nogen giver en sådan ordre til de væbnede styrker og sikkerhedsstyrkerne, vil disse ordrer være lovstridige og kriminelle.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip