FAKTA: Det skal Danmark beslutte om soldater i Mali

* FN's Sikkerhedsråd har godkendt et ønske fra danskeren Michael Lollesgaard, der er chef for FN-styrken Minusma i Mali, om oprettelsen af en mobil og kampklar forsyningsenhed bestående af i alt 550 mand.

* Den mobile enhed kaldes i militærsprog en "Combat Convoy Battalion" og skal forsyne FN-baser i det nordlige Mali, hvor islamistiske grupper jævnligt angriber FN's udsendinge.

* Danmark er blevet bedt om at stille med et kompagni bestående af mellem 200 og 250 soldater plus støttepersonel samt 20-30 pansrede lastbiler.

* Ifølge Michael Lollesgaard er forventningen, at omtrent halvdelen af danskerne er forsyningstropper og den anden halvdel ingeniørtropper og kampenheder.

* De danske soldater skal efter planen opholde sig i Mali i seks måneder ad gangen, hvorefter de afløses af et tilsvarende hold danske soldater.

* Anmodningen fra FN behandles i første omgang af Udenrigsministeriet og skal drøftes i Udenrigspolitisk Nævn.

* Herefter vil regeringen i starten af november fremlægge beslutningsforslag i Folketinget for at samle flertal til at sende et "yderligere militært bidrag" til Mali. Det er dermed uvist, om Danmark ender med at imødekomme FN's anmodning om et helt dansk kompagni.

* Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har ud over det varslede militære bidrag oplyst, at Danmark vil sende 12 politifolk til Mali.

Kilde: Minusma og Udenrigsministeriet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip