FAKTA: Det skal EU-præsidenten tage fat på

Kalenderen for formanden for Det Europæiske Råd er fyldt med møder, rejser, telefonsamtaler, interview, taler, arbejdsmiddage, ceremonier og intern koordinering.

Konkret vil EU-præsidenten straks efter sin tiltrædelse 1. december i år få travlt med at forberede sit første EU-topmøde, der finder sted i Bruxelles 18.-19. december.

Topmødeforberedelsen foregår typisk ved, at EU-præsidenten tager på rundrejse til de 28 EU-landes hovedstæder for at få styr på de enkelte lederes ønsker og holdninger til de emner, der er på dagsordenen.

Jan Techau, der er direktør for tænketanken Carnegie Europe i Bruxelles, har følgende bud på, hvad der på det generelle plan vil fylde dagsordenen for den nye EU-præsident:

* PÅ DE INDRE LINJER:

- At udvikle et godt arbejdsfællesskab med den nye EU-kommission under ledelse af Jean-Claude Juncker.

- Endnu vigtigere: At sikre et godt og konstruktivt forhold til det nye parlament i kølvandet på den opslidende proces med uenighed mellem rådet og parlamentet frem mod valget af en ny kommissionsformand.

* PÅ DET POLITISKE FELT:

- At indhente, samle og behandle indspil fra medlemsstaterne til konkrete lovudspil fra EU-Kommissionen.

- Lede afgørende debatter om yderligere økonomiske reformer i medlemslandene og om styringen af den økonomiske politik, særligt i eurozonen.

- Søge en form for kompromis med Storbritannien for at sikre, at briterne bliver i EU.

/ritzau/

 

Dagens Gossip