FAKTA: Det skal Nato-lederne tale om

Statsministre, premierministre, præsidenter, udenrigsministre og forsvarsministre fra de 28 Nato-lande samles torsdag og fredag på Celtic Manor Golf Resort uden for Newport i Wales.

Undervejs deltager også politiske ledere og ministre fra en lang række andre lande - deriblandt Ukraine, Afghanistan, Pakistan, Sverige og Finland - i dele af møderne.

Dagsordenen er tæt pakket og rummer blandt andet:

* Ukraine. Lederne vil enes om en ny beredskabsplan, der rummer en række støttetiltag for Ukraine.

Der bliver blandt andet sendt flere soldater i rotation i de østligste Nato-lande, hvor man også vil placere militært udstyr, så reaktionstiden for en mobilisering forkortes. Der kommer også en styrkelse af Natos udrykningsstyrke, så en fortrop kan rykke ud på få døgn.

* Rusland. Hvordan definerer Nato sit forhold til Rusland? Der er ikke lagt op til en decideret aflysning af det formelle partnerskab, der er nedfældet i et dokument fra 1997. Men der er brug for nogle nye formuleringer af det aktuelle forhold.

* Afghanistan. Udgangen af 2014 er sat som punktum for 13 års kampmission i landet. Nato er næsten klar med en ny støtte- og rådgivningsmission, Operation Resolute Support. Men formalia og den endelige størrelse falder først på plads, når der er en ny afghansk regering på plads.

* Islamisk Stat. Udfordringerne fra den islamistiske gruppe i Irak og Syrien nær grænsen til Nato-landet Tyrkiet skal diskuteres. Der er ikke udsigt til store, konkrete beslutninger.

* Forsvarsbudgetter. Nato har en ikke-bindende målsætning om, at alle medlemslande skal bruge to procent af deres bruttonationalprodukt på forsvaret. Kun ganske få lande lever op til det, og USA er i stigende grad træt af at stå med broderparten af regningen for Nato-missioner.

* Kommende Nato-lande. Især Georgien tripper for at få klar plan for landets kommende optagelse i Nato. Det får landet ikke. Men der ventes en udstrakt hånd.

/ritzau/

 

Dagens Gossip