FAKTA: Det skal Nato-lederne tale om

Statsministre, premierministre, præsidenter, udenrigsministre og forsvarsministre fra de 28 Nato-lande samles torsdag og fredag på Celtic Manor Golf Resort uden for Newport i Wales.

Undervejs deltager også politiske ledere og ministre fra en lang række andre lande - deriblandt Ukraine, Afghanistan, Pakistan, Sverige og Finland - i dele af møderne.

Dagsordenen er tæt pakket og rummer blandt andet:

* Ukraine. Lederne vil enes om en ny beredskabsplan, der rummer en række støttetiltag for Ukraine.

Der bliver blandt andet sendt flere soldater i rotation i de østligste Nato-lande, hvor man også vil placere militært udstyr, så reaktionstiden for en mobilisering forkortes. Der kommer også en styrkelse af Natos udrykningsstyrke, så en fortrop kan rykke ud på få døgn.

* Rusland. Hvordan definerer Nato sit forhold til Rusland? Der er ikke lagt op til en decideret aflysning af det formelle partnerskab, der er nedfældet i et dokument fra 1997. Men der er brug for nogle nye formuleringer af det aktuelle forhold.

* Afghanistan. Udgangen af 2014 er sat som punktum for 13 års kampmission i landet. Nato er næsten klar med en ny støtte- og rådgivningsmission, Operation Resolute Support. Men formalia og den endelige størrelse falder først på plads, når der er en ny afghansk regering på plads.

* Islamisk Stat. Udfordringerne fra den islamistiske gruppe i Irak og Syrien nær grænsen til Nato-landet Tyrkiet skal diskuteres. Der er ikke udsigt til store, konkrete beslutninger.

* Forsvarsbudgetter. Nato har en ikke-bindende målsætning om, at alle medlemslande skal bruge to procent af deres bruttonationalprodukt på forsvaret. Kun ganske få lande lever op til det, og USA er i stigende grad træt af at stå med broderparten af regningen for Nato-missioner.

* Kommende Nato-lande. Især Georgien tripper for at få klar plan for landets kommende optagelse i Nato. Det får landet ikke. Men der ventes en udstrakt hånd.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip