FAKTA: Det skete med fragtskibet Torm Kansas

Lørdag den 9. november 2013 blev det danske tankskib Torm Kansas angrebet af pirater i Det Indiske Ocean.

* Skibet var på åbent hav, da angrebet fandt sted, og var undervejs fra Sikka i Indien til Mossel Bay i Sydafrika.

* Da piraterne gik til angreb, affyrede skibets bevæbnede vagter flere advarselsskud. Ingen - hverken besætningsmedlemmer eller pirater - kom til skade ved angrebet.

* Chefen for Natos flådestyrke dirigerede efter angrebet det danske krigsskib Esbern Snare til området, hvor piraterne blev lokaliseret. Natten til søndag den 10. november fandt krigsskibet frem til to både tæt på det sted, hvor Torm Kansas blev angrebet.

* Specialstyrker fra krigsskibet pågreb de ni pirater, der fra den 10. november sad til fange om bord på Esbern Snare.

* Lørdag den 23. november blev de ni formodede pirater i Københavns Dommervagt varetægtsfængslet in absentia, sigtet for pirateri. De sigtedes beskikkede forsvarer kærede fængslingen til Østre Landsret.

* 28. november gav tre enige dommere i landsretten forsvareren ret i, at der efter grundloven var gået al for lang tid fra tilfangetagelsen til grundlovsforhøret.

* 30. november blev de ni formodede pirater sat i land i Seychellerne. Danmark har en aftale med øgruppen om at retsforfølge dansk-fangede pirater for angreb på skibe under fremmed flag.

* December 2014: Rigsadvokaten oplyser, at de ni somaliere tilsammen har fået en erstatning på 176.400 kroner, fordi de uberettiget har været taget til fange.

* Det er første gang, at Danmark har forsøgt at stille formodede somaliske pirater for en dommer i en sag, hvor danske interesser har været angrebet.

* I alt 15 danske statsborgere har i perioden 2007 til 2013 været taget som gidsler af somaliske pirater. Ingen af disse pirater er endnu dømt i forhold, hvor de har kapret danske skibe og taget danskere som gidsler.

* 12. oktober 2013 blev den berygtede piratbagmand Mohamed Ali Hassan - også kendt som Big Mouth - anholdt af belgiske politiagenter i Bruxelles sammen med sin medsammensvorne Mohamed Aden "Tiiceey".

* Big Mouth menes at være bagmanden bag kapringen af den danske coaster Danica White med fem danske søfolk i 2007. De slap fri efter 83 dage og betaling af en løsesum på omkring fire millioner kroner.

* 28. august 2014 arresterede somaliske sikkerhedsstyrker piratbagmanden Mohammed Abulkar Gafanje. Han menes at så bag kidnapningen af den danske nødhjælpsarbejder Poul Hagen Thisted og hans amerikanske kollega Jessica Buchanan 25. oktober 2011. De to blev befriet i en militæraktion af USA's specialstyrker Navy Seals Team 6 natten til den 25. januar 2012.

/ritzau/

 

Dagens Gossip