FAKTA: Det skulle Irak-kommissionen finde svar på

LA og en samlet rød blok ønsker mest mulig indsigt i det arbejde, som Irak-kommissionen nåede at udføre, inden V-regeringen lukkede den.

Læs her, hvad kommissionen havde til opgave at undersøge:

* Kommissionen, der blev nedsat af den tidligere regering i 2012, skulle undersøge to hovedpunkter i forbindelse med krigene i Irak- og Afghanistan.

* For det første var det kommissionens opgave at komme til bunds i, hvad der var årsagen til, at Danmark gik i krig. Og ikke mindre vigtigt, om der blev fortiet noget, eller om grundlaget for at deltage i krigen holdt vand.

* For det andet skulle kommissionen undersøge forhold i forbindelse med tilbageholdelse af fanger af de danske soldater, og om de kan give anledning til kommentarer eller kritik.

* Kommissionen fik fem år til at gennemgå materialet og tale med vidner, hvorefter den skulle komme med forslag til, om man burde ændre love eller retningslinjer for eksempelvis behandlingen af fanger.

* Kommissionen skulle også særligt undersøge, om den daværende VK-regering har fortiet oplysninger for Folketinget. Det har der blandt andet været rejst spørgsmål om, efter det har vist sig, at antallet af fanger i Irak er væsentligt større end den tidligere regering sagde.

Kilder: Kommissoriet.

 

Dagens Gossip