FAKTA: Det står der i politisk aftale om flere pædagoger

Regeringen har indgået en delaftale med SF og Enhedslisten på finansloven for 2015. Den omfatter flere pædagoger, bedre hjemmehjælp og penge til integration.

* Pædagoger:

Aftalen gælder børn mellem 0 og 5 år i vuggestuer, børnehaver og dagpleje, mens SFO'er ikke er omfattet.

De 98 kommuner kan i 2015 med en revisorpåtegning om, at de ansætter flere pædagoger, søge 250 millioner kroner fra en pulje i Socialministeriet. Puljen har i alt én milliard kroner for 2015-18.

Kommunerne afgør, hvornår ekstra pædagoger ansættes - ved åbnings- eller lukketid eller som legepædagog i socialt pressede institutioner.

I 2012 fik kommunerne en halv milliard kroner på finansloven til flere pædagoger. Bagefter beskyldte venstrefløjen og pædagogernes fagforbund, Bupl, kommunerne for at bruge beløbet til andre formål. Derfor præciserer parterne nu i aftalen, at pengene skal gå til flere pædagoger.

Fra 2016 oprettes en fælles statistik over normeringer, så Kommunernes Landsforening, Bupl og det kommunale forskningscenter, Kora, ikke skal lave hver sin statistik.

* Hjemmehjælp:

I 2015 bruges 75 millioner kroner og 150 millioner kroner i 2016 til et klippekort for de svageste ældre, som får hjemmehjælp. Pengene fordeles fra en pulje, som minder om modellen fra Københavns Kommune. Her afgør de ældre, om de vil gå en tur eller hellere vil have et bad.

Kommunerne afgør med borgerne, hvad puljen bruges til. Der er ikke minimumrettigheder. Før finansloven for 2014 krævede Enhedslisten det indskrevet i serviceloven, at ældre havde krav på bad to gange om ugen.

* Integration:

I 2015 er der 250 millioner kroner i en pulje, som skal støtte, når kommunerne modtager flygtninge. Regeringen drøfter med Kommunernes Landsforening, KL, hvordan puljen udmøntes.

Kilde: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip