FAKTA: Det ved vi om flystyrtet i Ukraine

* Malaysia Airlines' fly MH17 var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur, da det torsdag aften styrtede ned 10 kilometer over det østlige Ukraine nær byerne Hrabove (på russisk Grabove), Thores og Rossypne, der ligger cirka 10 kilometer fra hinanden nær den russiske grænse.

* Alle 298 om bord omkom. Ofrenes nationaliteter var:

* Holland: 192 (én også med amerikansk pas), Malaysia: 44 (to spædbørn og 15 besætningsmedlemmer), Australien: 27, Indonesien: 12 (ét spædbarn), Storbritannien: 10 (én også med sydafrikansk pas), Tyskland: 4, Belgien: 4, Filippinerne: 3, Canada: 1, New Zealand: 1.

* Flyet blev ifølge USA ramt af et jord-til-luft missil. Endnu har ingen taget skylden for ulykken.

* Den ukrainske sikkerhedstjeneste, SBU, har offentliggjort optagelser af samtaler, som angiveligt beviser, at det var prorussiske separatister, der står bag nedskydningen af passagerflyet.

* Flyets første sorte boks er bragt til Moskva, mens redningsarbejdere har fundet den anden sorte boks, siger en kameramand fra nyhedsbureauet Reuters.

* Ruslands præsident, Vladimir Putin, har i en telefonsamtale med Hollands premierminister, Mark Rutte, opfordret til en "dybdegående og upartisk" efterforskning af ulykken.

* FN's Sikkerhedsråd kræver en "fuld og grundig efterforskning" af flykatastrofen. Sikkerhedsrådet opfordrer desuden alle parter til at give de personer, der skal undersøge katastrofen, fuld adgang til nedstyrtningsstedet.

* Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, prøvede fredag forgæves at få adgang til katastrofestedet, men blev stoppet af bevæbnede mænd. De prorussiske oprørere har ellers lovet at hjælpe internationale eksperter med efterforskningen.

* Den ukrainske redningstjeneste siger, at den har gennemsøgt et område på 18 kvadratkilometer omkring flyvraget og foreløbig fundet 186 lig.

* Malaysia Airlines vil give de pårørende mulighed for at se flyvraget med egne øjne ved at arrangere "sikker adgang" til ulykkesstedet.

* Det Internationale Aidssamfund (IAS) oplyser, at omkring seks forskerkolleger var på vej til en aidskonference i Australien i det malaysiske fly. Flere medier havde tidligere oplyst, at op mod 100 af passagererne var delegerede på vej til aids-konferencen.

Kilde: Reuters, AFP, Spiegel.

/ritzau/

 

Dagens Gossip