FAKTA: Det ved vi om gidseldramaet i Sydney

Sydneys indbyggere lægger blomster og mindes to uskyldige, der blev dræbt under et gidseldrama i millionbyen mandag.

Få her overblik over, hvad vi ved og ikke ved om den tragiske episode.

* Det ved vi:

- Gidselsituationen er afsluttet. Det skete, da politiet klokken 02.10 lokal tid stormede Lindt Chocolate Café på Martin Place i Sydneys centrum, hvor 17 gidsler var fanget under gidseldramaet, der varede i knap 17 timer. Adskillige skud blev affyret.

- Tre personer er bekræftet dræbt. Den ene er den 50-årige gidseltager. De to andre var gidsler. Det drejer sig om caféens 34-årige bestyrer samt en jurist og mor til tre små børn.

- Det lykkedes mandag eftermiddag fem gidsler at flygte fra caféen. Yderligere seks slap fri omkring klokken 02 natten til tirsdag. De var alle uskadte.

- I alt seks personer er blevet såret.

- Det drejer sig om en 75-årig kvinde, der blev skudt i skulderen. En 52-årig kvinde blev skudt i foden, mens en kvinde på 43 år blev ramt af skud i benet. De er alle i stabil tilstand.

- Yderligere blev en politimand såret af skud i ansigtet. Han er efterfølgende blevet udskrevet fra hospitalet. To gravide kvinder modtog også behandling efter episoden.

- Gidseltageren var Man Haron Monis. Han var løsladt mod kaution og havde adskillige anklager hængende over hovedet blandt andet medvirken til drab og omkring 40 forhold om seksuelle krænkelser.

- Han blev født i Iran, men kom til Australien og fik asyl i 1996. Han var selvudnævnt religiøs leder og muslim, men han var ikke tilknyttet en moské. Monis har over flere år skrevet hadefulde breve til afdøde australske soldaters pårørende samt til både den nuværende og tidligere premierminister i Australien.

- Politiet i delstaten New South Wales, hvor Sydney ligger, har sat en omfattende undersøgelse i gang, der skal klarlægge forløbet.

- Tirsdag morgen dukkede en række videoer med gidsler op. De var blevet tvunget til at komme med gidseltagerens krav på film, men medier blev opfordret af politiet til ikke at vise dem.

* Det ved vi ikke:

- Hvordan det kulminerede. Vi ved, at en mand løb ud af caféen kort efter klokken 02. Herefter fulgte flere andre, før der lød skud. Der spekuleres i, om gruppen af gidsler var blevet delt op i to, og at det lykkedes en af grupperne at flygte. Det kan have udløst skyderiet.

- Andrew Scipione, kommissær ved New South Wales politi, har udtalt: "Som jeg er blevet informeret, lød der en række skud, hvilket fik politiet til at iværksætte en nødplan og storme caféen."

- Det står dog ikke klart, hvem der affyrede det første skud. Derfor vides det heller ikke, om politiet begyndte at skyde mod caféen, eller om betjentene reagerede på skud inde fra gidseldramaet. Dette bliver undersøgt under den igangsatte efterforskning.

- Spørgsmålet om hvem der skød og dræbte gidslerne er fortsat ubesvaret. De kan være blevet dræbt af skud fra politiet eller gidseltageren.

- Ifølge flere medier forsøgte caféens bestyrer Tori Johnson at vriste et oversavet jagtgevær fra gidseltageren, der "var begyndt at døse hen". Denne oplysning er ikke blevet bekræftet.

- Gidseltagerens motiv er heller ikke kendt, ligesom det er uvist, hvorfor han var løsladt mod kaution trods adskillige alvorlige anklager mod sig. Derudover også hvordan han kom i besiddelse af våbnet.

- Det er uvist, om Monis havde relationer til islamistiske grupper såsom Islamist Stat (IS). Umiddelbart tyder det dog på, at han arbejdede alene.

Kilder: Sydney Morning Herald, ABC News, NSW Police media

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip