FAKTA: Det vil Nato i Afghanistan efter Isaf

Da Natos ledere sidst var samlet - i Chicago i maj 2012 - enedes de om at lukke Isaf-kampmissionen i Afghanistan ned ved udgangen af 2014 og i stedet etablere en ny mission, der skal assistere, træne og støtte de afghanske sikkerhedsstyrker.

Mindre end fire måneder før skæringsdatoen er den endelige plan for den nye mission endnu ikke på plads. Men der er en klar skitse for, hvordan den kan se ud:

* Navn: Resolute Support.

* Dato: Fra 1. januar 2015.

* Opgave: Træne, rådgive og assistere de afghanske sikkerhedsstyrker. Skal ikke i felten.

* Sikkerhed: De afghanske sikkerhedsstyrker står for den overordnede sikkerhed i hele landet. Resolute Support får et væbnet element, som skal passe på de udenlandske soldater.

* Størrelse: Formentlig omkring 12.000 mand.

* Deltagere: Blandt andre USA, Tyskland, Tyrkiet, Storbritannien og Danmark har meldt sig klar til at bidrage. Også lande uden for Nato ventes at deltage.

* Geografi: Fordelt på fem lokaliteter: Hovedstaden Kabul under tyrkisk ledelse, Herat i vest ledes af Italien, nord ledes af Tyskland, USA leder syd og øst - Kandahar og langs grænsen til Pakistan - under amerikansk ledelse.

* Andre styrker: USA opretholder uden for Nato-samarbejdet specialstyrken Enduring Freedom, der jagter terrorister.

* Jura: Nato-styrken skal formelt inviteres af Afghanistan med basis i en såkaldt "sofa" (Status of Forces Agreement), der fastlægger de juridiske rammer for de udenlandske soldaters ophold, ageren og eventuelle lovbrud i Afghanistan. Natos "sofa" skal bygge på en bilateral sikkerhedsaftale - BSA - mellem USA og Afghanistan.

* BSA'en er skrevet og er godkendt af et afghansk stammeråd, loya jirga. Afgående præsident Hamid Karzai har stillet yderligere betingelser for at skrive under. Nu afventer underskrivelsen, at der bliver indsat en ny afghansk præsident.

* Tidspres: Nato har længe advaret om, at Resolute Support og hele Vestens militære, økonomiske og humanitære støtte er på spil. Hvis ikke juraen for Resolute Support er plads til oktober, må Nato-landene i gang med at trække deres udstyr hjem.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip