FAKTA: Det vil Nato i Afghanistan efter Isaf

Afghanistan har tirsdag skrevet under på to længe ventede aftaler, der fastlægger de juridiske rammer for amerikanske og andre udenlandske soldaters ophold i Afghanistan efter nytår.

Dermed er vejen banet for, at Nato kan få de sidste brikker på plads for den træningsmission, der 1. januar skal tage over efter kampmissionen Isaf.

Der er allerede en klar skitse for den nye mission:

* Navn: Resolute Support.

* Dato: Fra 1. januar 2015.

* Opgave: Træne, rådgive og assistere de afghanske sikkerhedsstyrker. Skal ikke i felten.

* Sikkerhed: De afghanske sikkerhedsstyrker står for den overordnede sikkerhed i hele landet. Resolute Support får et væbnet element, som skal passe på de udenlandske soldater.

* Størrelse: Formentlig omkring 12.000 mand.

* Deltagere: Blandt andre USA, Tyskland, Tyrkiet, Storbritannien og Danmark har meldt sig klar til at bidrage. Også lande uden for Nato ventes at deltage.

* Danmarks bidrag: Ventes at blive på 150-160 mand, der blandt andet skal betjene tre transporthelikoptere, træne officerer nær Kabul, udføre stabsfunktioner i hovedstaden og passe på de øvrige danske soldater.

* Geografi: Fordelt på fem lokaliteter: Hovedstaden Kabul under tyrkisk ledelse, Herat under italiensk ledelse, det nordlige Afghanistan under tysk ledelse, mens USA leder i syd og øst - Kandahar og langs grænsen til Pakistan.

* Andre styrker: USA opretholder uden for Nato-samarbejdet specialstyrken Enduring Freedom, der jagter terrorister.

* Jura: Nato-styrken skal formelt inviteres af Afghanistan med basis i en såkaldt "sofa" (Status of Forces Agreement), der bygger på en bilateral sikkerhedsaftale mellem USA og Afghanistan. Aftalerne fastlægger de juridiske rammer for de udenlandske soldaters ophold, ageren og eventuelle lovbrud i Afghanistan. Underskrivelsen af aftalerne har trukket ud, fordi der gik afghansk præsidentvalgkamp og indenrigspolitik i sagen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip