FAKTA: Disse brikker i finansloven er på plads

Regeringen forhandler intensivt med Enhedslisten og SF i håb om, at næste års finanslov kan falde på plads i denne uge.

Foreløbig er der indgået en række delaftaler, der vel at mærke kun kan træde i kraft, hvis parterne bliver enige om en samlet finanslov, som skal rumme en eller anden form for aftale på dagpengeområdet for at falde endeligt på plads.

* Mandag nåede parterne til enighed om at flytte 1,5 milliarder kroner af udviklingsbistanden til håndteringen af det stigende antal flygtninge og asylansøgere. En tredjedel af beløbet placeres i en reserve, som først kan udmøntes i anden halvdel i 2015.

Aftalen er et kompromis, da regeringen havde lagt op til at flytte 2,5 milliarder kroner. Desuden tilføres udviklingsbistanden en milliard kroner fra det overskydende EU-kontingent og andre reserver i statsbudgettet.

* Tirsdag kunne partierne så give håndslag på en aftale, som vil tilføre sundhedsområdet 600 millioner kroner i 2015, mens der sammenlagt tilføres 6,5 milliarder kroner over de næste fire år.

Pengene skal blandt andet bruges til bedre kræftscreening, øget indsats mod kroniske sygdomme, et nationalt kvalitetsprogram, opbygning af moderne lægehuse, styrket indsats for ældre patienter og mere personale på landets fødeafdelinger.

* Onsdag præsenterede parterne en aftale på det sociale område, som blandt andet giver 250 millioner kroner om året de næste fire år til flere pædagoger i de danske daginstitutioner.

Der gives også 250 millioner kroner til kommunernes håndtering af flygtninge, ligesom der indføres en klippekortordning på hjemmehjælp til de svageste ældre, der kan spare ekstra hjemmehjælp op til eksempelvis madlavning eller biografture.

Kilde: Finansministeriet, Udenrigsministeriet og Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip