FAKTA: Disse lande bekæmper nu Islamisk Stat

En lang række lande deltager i den USA-ledede indsats i Syrien og Irak. Indsatsen er blandt andet militær og skal bekæmpe Islamisk Stat og andre militante grupper. Derudover er der en humanitær indsats, som skal hjælpe de mange tusinde mennesker, der er truet eller sendt på flugt i Irak og Syrien.

Herunder kan du se, hvilke lande der deltager i henholdsvis den militære og humanitære indsats.

* Den militære indsats:

- USA: Har udført mange luftangreb mod Islamisk Stat siden 8. august og har sendt flere end 800 såkaldte militærrådgivere til Irak.- Storbritannien: Deltager i luftangreb mod Islamisk Stat i Irak, men ikke i Syrien. Derudover har Storbritannien givet løfter om at sende våben for 1,6 millioner pund (15,2 millioner kroner) til de kurdiske styrker i det nordlige Irak.- FRANKRIG: Har gennemført luftangreb mod IS i Irak og støtter kurderne i det nordlige Irak med våben. Præsident Hollande har understreget, at Frankrig ikke vil gå militært ind i Syrien.- BAHRAIN, JORDAN, QATAR, FORENEDE ARABISKE EMIRATER og SAUDI-ARABIEN: Bistår USA's militære indsats med blandt andet bombetogter mod Islamisk Stat. Derudover har Oman også lovet støtte.- BELGIEN og HOLLAND: Stiller hver seks F-16-kampfly til rådighed til kampen mod Islamisk Stat, men de to landes indsats vil være begrænset til Irak. Holland stiller derudover med 250 personer fra militæret, og yderligere 130 personer, der skal træne de irakiske styrker. - TYRKIET: Tyrkiets parlament har givet landets militær tilladelse til at udføre operationer i Irak og Syrien mod Islamisk Stat (IS) og andre terrorgrupper. Derudover får udenlandske soldater også tilladelse til at være udstationeret i Tyrkiet og anvende landets militærbaser. Tyrkiet stiller derudover 100 lastbiler med nødhjælp og har oprettet en flygtningelejr nær grænsen til Irak. - CANADA: Har sendt specialsoldater til Irak for at rådgive og assistere landets sikkerhedsstyrker. Premierminister Stephen Harper siger, at landet muligvis vil opjustere den canadiske antiterror-indsats efter konkrete trusler fra IS.- AUSTRALIEN: Landets transportfly har afleveret våben til kurdiske styrker. Australien bidrager yderligere med 600 soldater, der har base i De Forenede Arabiske Emirater, men landet vil ikke sende kampsoldater til Irak.- TJEKKIET: Har forsynet den irakiske hær med jagerfly og våben. - TYSKLAND: Har sendt 40 faldskærmssoldater til Irak, der skal træne kurdiske styrker. Tyskland vil i alt forsyne 4000 kurdiske soldater med våben. Tyskland træner også kurdiske styrker i det sydlige Tyskland. Regeringen har udelukket at deltage i luftangreb eller en offensiv på land mod Islamisk Stat i Irak og Syrien.- ALBANIEN, ITALIEN og POLEN: Har sendt militærudstyr til den kurdiske hær. Polen har også i stort omfang hjulpet med nødhjælp til flygtninge.- GRÆKENLAND: Vil forsyne kurdiske styrker med våben. - ESTLAND: Har doneret én million artillerigranater til de irakiske og kurdiske styrker.- UNGARN: Har sendt tusindvis af miner og granater. - SLOVAKIET: Har givet et mindre beløb til soldater i den kurdiske del af Irak. - DANMARK: Stiller med syv kampfly og vil derudover sende soldater, der skal træne irakiske og kurdiske sikkerhedsstyrker. Danmark vil kun være i Irak. Tidligere har Danmark sendt et Hercules-transportfly til Irak.

* En lang række lande har derudover givet humanitær bistand af forskellig art og størrelse: Japan, Schweiz, Norge, Danmark, Australien, Holland, Sverige, Kuwait, Ungarn, Irland, Italien, Luxembourg, New Zealand, Sydkorea, Spanien og Qatar.

* Følgende lande har udtrykt støtte til koalitionen: Taiwan, Libanon, Singapore, Rumænien, Kroatien, Bulgarien, Egypten, Finland, Georgien, Israel og Kosovo.

* En række lande bakker ifølge USA op om koalitionen: Andorra, Bosnien, Litauen, Makedonien, Malta, Mexico, Moldova, Marokko, Portugal, Serbien, Slovenien, Tunesien og Ukraine.

Kilder: AFP, Washington Post, Reuters

/ritzau/

 

Dagens Gossip