FAKTA: Disse sager gransker undersøgelseskommissioner

Folketingets Præsidium vil indføre høringer i Folketinget. De skal erstatte brugen af undersøgelseskommissioner, som ofte trækker i langdrag.

Fire undersøgelseskommissioner arbejder i øjeblikket med at granske forskellige sager:

 

* Skattesagskommissionen

Skal for det første undersøge, om nogen uretmæssigt blandede sig i sagsbehandlingen, da Skat København i september 2010 afgjorde statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) og hendes mand, Stephen Kinnocks, skattesag.

For det andet undersøger kommissionen, hvem der stod bag lækagen af fortrolige papirer om Thornings skatteforhold til dagspressen før valget i 2011, og om nogen derudover har forsøgt at videregive fortrolige oplysninger.

Blev nedsat i marts 2012 og har som udgangspunkt to år til at gennemføre arbejdet.

 

* Statsløsekommissionen

Skal undersøge, om statsløse personer har fået behandlet deres sager efter FN-konventioner, der er mere lempelige end de almindelige regler, som gælder for andre.

Herunder skal kommissionen finde ud af, hvornår Integrationsministeriet blev klar over, at ministeriet var på kant med konventionerne, og om skiftende ministre var klar over det. Sagen kostede daværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) jobbet.

Blev nedsat i august 2011 og satser på at afgive beretning i august 2014.

 

* Afghanistan-Irak-kommissionen

Skal undersøge baggrunden for den danske beslutning om at drage i krig i Irak i 2003. Derudover skal den undersøge, hvad de danske myndigheder har gjort i forbindelse med tilbageholdelsen af fanger under både krigen i Irak og i Afghanistan.

Blev nedsat i november 2012 og har fem år til at gennemføre arbejdet.

 

* Blekingegadekommissionen

Skal undersøge, om Justitsministeriet, Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller andre modvirkede det almindelige politis efterforskning og anklagemyndighedens opklaring og strafforfølgning af de ulovligheder, som Blekingegadebanden blev forbundet med.

Blev nedsat i september 2010 og ventes at afgive beretning i foråret 2014.

 

Kilder: Skattesagskommissionen.dk, statsloesekommissionen.dk, blekingegadekommissionen.dk og Justitsministeriet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip