Fakta: Erling Andersens rolle i skattesagen

Erling Andersen, Skats hidtidige indsatsdirektør og tidligere direktør for Skat København, er tirsdag blevet degraderet som følge af beretningen fra Skattesagskommissionen.

Her kan du få overblik over Andersens rolle i sagen.

* 2010:

* Efter BT i juni skriver, at Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, ikke betaler skat i Danmark, vælger Skat at undersøge sagen.

* I september konkluderer Skat København, hvor Erling Andersen er direktør, at Kinnock ikke er skattepligtig i Danmark.

* 2011:

* Efter Politiken har afsløret, at Skatteministeriets departementschef, Peter Loft, har deltaget i en række møder hos Skat om sagen, nedsættes Skattesagskommissionen for blandt andet at afklare, om der har været ulovlig indblanding fra ministeriet.

* 2012-2014:

* Under afhøringerne i kommissionen fortæller Erling Andersen, at han var tæt på behandlingen af det senere statsministerpars skattesag, hvilket ifølge ham selv var "helt usædvanligt"

* Han forklarer desuden, at Skat København oplevede et pres fra daværende skatteminister, Troels Lund Poulsen (V), mens man behandlede sagen, ligesom man oplevede, at Skatteministeriets departementschef, Peter Loft, luftede ideen om at tage frifindelsen videre til Skatterådet.

* Erling Andersen fortalte desuden, at rygtet om Stephen Kinnocks påståede biseksualitet var opstået, da Andersen havde udspurgt parrets revisor, Frode Holm, om, hvorfor Thorning og Kinnock ikke ville mødes og drøfte sagen.

* Skattesagskommissionen konkluderer, at Erling Andersen efterfølgende har viderebragt oplysningerne til kollegaen Lisbeth Rasmussen, Skats daværende produktionsdirektør, Steffen Normann Hansen, og Peter Loft.

* Ifølge kommissionen har de to sidstnævnte ikke været berettiget til at modtage oplysningen.

* Kommissionen vurderer, at der ikke er grundlag for en disciplinær sag mod Erling Andersen, men at videregivelsen af homorygtet til Peter Loft er kritisabel.

* Tirsdag har Skat meddelt, at Erling Andersen udtræder af Skats direktion som følge af kommissionens kritik. Han flyttes til en stilling som programchef med virkning fra nytår.

Kilder: Skattesagskommissionen, DR, m.fl.

/ritzau/

 

Dagens Gossip