FAKTA: EU-ledere efter møde uden topjob-aftaler

EU-topmødemiddagen onsdag aften gav ikke svar på spørgsmålene om, hvem der skal besætte hvilke topposter i EU-regi.

I stedet besluttede stats- og regeringscheferne at mødes igen lørdag 30. august for at lande en hel pakke af poster, hvor EU-præsidenten, udenrigschefen og en fast formand for eurogruppen indgår.

Det sagde nogle af EU-landenes chefer samt EU-præsidenten efter topmødet:

* Tysklands forbundskansler, Angela Merkel:

- Jeg er sikker på, at vi vil nå i mål skridt for skridt og stadie for stadie.

- Jeg ser en logik i, at når kommissionsformanden er medlem af EPP (det europæiske borgerlige parti, red), så bør udenrigschefen være socialist.

* Frankrigs præsident, François Hollande:

- Den næste udenrigschef vil være en kvinde, da vi skal tage hensyn til, hvad vi præsenterer som Europas image.

Ifølge det franske nyhedsbureau AFP siger han også, at de europæiske socialister vil have, at udenrigschefen kommer fra venstrefløjen.

* Litauens præsident, Dalia Grybauskaite:

- Det er bedre ikke at nå til en aftale, fordi det ikke endnu er muligt at nå til enighed om en pakke. Det er bedre at tænke lidt, tale lidt, konsultere igen og nå til en aftale senere. (...) Vi har slet ikke talt om konkrete navne i dag.

* Sveriges statsminister, Fredrik Reinfeldt:

- Det er ofte ventet, at man ikke få det i stand første gang.

- Det handler om nogle få positioner, som skal balancere alt muligt. Det skal balanceres politisk, nord mod syd, øst mod vest, nye medlemstater og mænd mod kvinder. Listen bliver helt enorm.

* Finlands statsminister, Alexander Stubb:

- Det er svært, fordi vi er 28 medlemslande, vi er nye lande, gamle lande, øst, vest, nord syd. Der er kun tre pladser, og alle vil have de tre pladser.

* Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S):

- Det er en klog beslutning, at vi ikke har truffet den i dag, men besluttet at udskyde den. Det vigtigste er at træffe den rigtige beslutning - om det bliver nu eller om en måned, det har ikke den store betydning, siger hun på pressemødet efter EU-topmødet.

- Der flyver mange navne rundt i denne her diskussion. Og et af de navne, der har været nævnt, er mit navn.

- Derfor vil jeg sige det samme, som jeg har sagt til jer og mine kolleger hele vejen igennem: Det er, at jeg er rigtig glad for at være statsminister i Danmark, og derfor er jeg ikke kandidat, siger Thorning.

* EU-præsident Herman Van Rompuy:

- Mødet blev måske lidt kortere, end nogen havde regnet med. Det er en smule uheldigt, men slet ikke dramatisk (...) Det er normalt, at diskussionerne om så ekstremt vigtige job tager tid.

- Jeg har de seneste uger holdt omfattende konsultationer med EU-landenes stats- og regeringschefer og er kommet til den konklusion, at vi endnu ikke er nået til et punkt, hvor vi med konsensus kan nå frem til en løsning om en hel pakke.

/ritzau/

 

Dagens Gossip